Verborgen schat in Sudan

© REUTERS

Orca Gold bezit alle noodzakelijke ingrediënten om uit te groeien tot een succesvol exploratiebedrijf.

We startten eerder dit jaar met de opvolging van het Canadese goudexploratiebedrijf Orca Gold. Voor een exploratiebedrijf is de kwaliteit van de exploratieprojecten uiteraard primordiaal. In de beoordeling van de slaagkansen staan volgens ons ook de kwaliteit van het management en van het aandeelhouderschap een cruciale rol. Orca Gold scoort sterk op die drie criteria.

Het management is hetzelfde team dat in 2010 Red Back Mining voor 7,1 miljard dollar verkocht aan Kinross Gold. Achteraf bleek dat bedrag veel te hoog, maar de verkoop getuigde van een perfecte timing en creëerde maximaal waarde voor de aandeelhouders van Red Back Mining. Het kroonjuweel van Red Back was Tasiast in Mauritanië. Het management is dus vertrouwd met exploratie in Afrika en concentreerde zich sinds 2013 op Block 14, een aantrekkelijk project in het noorden van Sudan, 1500 kilometer boven het onrustige Zuid-Sudan.

Orca Gold heeft een belang van 70 procent in Block 14, een exploratieconcessie van 2170 vierkante kilometer. Sudan vertienvoudigde de voorbije tien jaar volledig artisanaal de goudproductie en klom zo op tot de tweede grootste Afrikaanse producent, na Zuid-Afrika. Het land is politiek stabiel, maar Amerikaanse sancties weerhielden buitenlandse investeerders van investeringen in het land. De opheffing van de sancties door de Verenigde Staten op 12 oktober 2017 betekende een belangrijke doorbraak. Block 14 bereikte een cruciale mijlpaal in mei 2017 door de ontdekking van een groot grondwatergebied. Dat maakte het mogelijk de verwerkingscapaciteit in het mijnbouwontwerp op te trekken van 1,8 naar 6 miljoen ton. De resources (nog niet bewezen reserves) zijn sinds 2016 met 81 procent toegenomen, tot een zeer aanzienlijke 4,05 miljoen troy ounce. Daarmee behoort Block 14 tot de top vijf van nog niet ontwikkelde projecten in Afrika. In november publiceert Orca Gold de definitieve haalbaarheidsstudie, een belangrijke mijlpaal op basis waarvan de beslissing over de bouw zal worden genomen.

Eerder dit jaar kwam al een sterke indicatie, met de instap van Resolute Mining in het kapitaal. Die Australische producent heeft heel wat ervaring in Afrika. Hij investeerde 22 miljoen Canadese dollar tegen 0,675 Canadese dollar, ruim 40 procent boven de huidige koers. Het houdt een belang van 15,8 procent aan, evenveel als de bekende mijnbouwfinancier Lundin. De andere klepper in het aandeelhouderschap is Ross Beaty (8,3%). Het management en de leden van de raad van bestuur hebben gezamenlijk 5,7 procent in handen.

Kinross Gold kwam vorig jaar in beeld nadat Orca Gold zeven exploratieprojecten in Ivoorkust had overgenomen van de Canadezen, in ruil voor een belang van 5,3 procent in Orca Gold. Het belangrijkste actief in Ivoorkust is Morondo, een beloftevol exploratiegebied dat Red Back zelf ontdekte in 2010. Na een boorprogramma publiceerde Orca onlangs een eerste schatting van de resources voor Morondo: 1,2 miljoen troy ounce. Net als in Block 14 is er nog veel opwaarts potentieel. De groep beschikt over een ijzersterk aandeelhouderschap, dat de financiële kracht heeft om de bouw van Block 14 te financieren. De voorlopige haalbaarheidsstudie van mei 2017 voorzag in een bouwbudget voor de mijn van 211 miljoen Amerikaanse dollar en een jaarproductie van 130.000 troy ounce gedurende dertien jaar tegen een productiekostprijs van 752 dollar per troy ounce.


Conclusie

Orca Gold bezit alle noodzakelijke ingrediënten om uit te groeien tot een succesvol exploratiebedrijf. Zowel een overname als een gezamenlijke ontwikkeling van Block 14 is mogelijk. In beide gevallen verwachten we heel wat opwaarts koerspotentieel, zeker bij een ommekeer in het sentiment rond goud. De liquiditeit is vrij beperkt, hanteer daarom strikte koerslimieten.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 0,47 Canadese dollar

Ticker: ORG CN

ISIN-code: CA68558N1024

Markt: Toronto

Beurskapitalisatie: 98,8 miljoen Canadese dollar

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: -30%

Koersverschil sinds jaarbegin: -32%

Dividendrendement: –

Partner Content