Vodafone

Een overname, met liefst een mooie premie, was voor de meeste aandeelhouders een droomscenario. Die komt er op korte termijn niet.

De recente koersevolutie bij Vodafone werd bepaald door de verkoop van het belang in Verizon Wireless aan Verizon Communications en het potentiële overnamebod van AT&T. De Britse telecomgroep was tot voor kort de op één na grootste mobiele operator ter wereld, met ruim 400 miljoen klanten verspreid over Europa, Afrika en India. Vodafone beschikte historisch over heel wat minderheidsparticipaties, maar de jongste jaren werden die fors afgebouwd. De nieuwe strategie bestond erin alleen die participaties over te houden waar men ook effectief het beleid kon bepalen. Dat betekende dat ook een koper moest worden gevonden voor het grootste minderheidsbelang, namelijk de participatie van 45% in Verizon Wireless. Verizon Communications betaalde omgerekend 130 miljard USD. Daarvan keerde Vodafone 82,5 miljard USD aan de aandeelhouders uit, waarvan 23,9 miljard USD in liquiditeiten en 58,6 miljard USD in aandelen van Verizon Communications. Vodafone zakte naar plaats vier op de wereldranglijst van de mobieletelecomoperatoren, na China Mobile, AT&T en Verizon. De groep blijft wel de nummer één in Europa.

Na aftrek van belastingen en andere kosten houdt Vodafone ongeveer 35 miljard USD over aan de verkoop. Het grootste deel daarvan zal opnieuw worden geïnvesteerd in het eigen mobiele netwerk, zowel op de Europese thuismarkt (4G) als elders (3G). Vodafone maakte alles samen 19 miljard USD vrij tussen nu en 2016. De rest van het bedrag zal worden gebruikt om de schulden te reduceren en overnames te doen. Dat laatste is nodig, want als zuivere mobiele operator is Vodafone zwaar getroffen door de Europese regelgeving die de inkomsten uit mobiele telefonie aan banden legt.

Daarnaast is er ook de toenemende concurrentie van kleinere en lokale spelers in de opkomende markten. Daarom werd beslist ook te diversifiëren naar internet en kabel. Daarvoor werd vorig jaar Kabel Deutschland gekocht en in maart werd met de opbrengst van de Verizon-verkoop het Spaanse Grupo Ono ingelijfd, voor 10 miljard USD. Bijkomende overnames staan op het programma en zouden perfect passen in de huidige consolidatietrend.

Vodafone was zelf ook een potentiële overnameprooi, maar een bod van de gedoodverfde overnemer AT&T is voorlopig van de baan. De Amerikanen lijken hun ambities op de Europese markt te hebben teruggeschroefd en bereiden een bod voor op satellietoperator DirecTV. Zelfs na een halvering van de beurswaarde van Vodafone naar 96 miljard USD is het lijstje telecombedrijven dat een overname van die omvang kan verteren niet zo groot. Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet, is een theoretische mogelijkheid, maar beide bedrijven hanteren dezelfde strategie en de talrijke geografische overlappingen van de Europese activiteiten staan een goedkeuring van de overname door de Europese mededingingsautoriteiten wellicht in de weg.

Conclusie

Een overname, met liefst een mooie premie, was voor de meeste aandeelhouders een droomscenario. Die komt er op korte termijn niet, waardoor speculatieve premie uit de koers vloeide en het aandeel een aantal ratingverlagingen kreeg aangesmeerd. Vodafone moet dus op eigen kracht terug met groei zien aan te knopen, en dat zal tijd vergen. In afwachting is er gelukkig het aantrekkelijke rendement van 5,3%.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content