Vooruitzichten blijven troebel voor Bekaert

Bekaert © belga

Bekaert was zeker niet de hoofdgast op het beursfeestje van dit jaar. Terwijl de meeste indexen vlot 20 procent hoger gingen, klauterde de staaldraadproducent met veel moeite uit het diepe dal van 2018.

Het bedrijf is actief in sectoren die midscheeps getroffen zijn door de handelsoorlogen en de bijbehorende vertraging van de mondiale industrie. Bovendien is geen beterschap in zicht. In het activiteitenverslag over het derde kwartaal heeft Bekaert het zelfs over verslechterende marktomstandigheden door de aanhoudende onzekerheid. Het management maakt van de gelegenheid gebruik extra te besparen en te herstructureren, maar het resultaat van die inspanningen zal pas zichtbaar zijn als de rust terugkeert op de eindmarkten van het bedrijf.

De stabiele bandenmarkt legt wel een stevige bodem onder de resultaten van Bekaert. Die divisie van rubberversterking is goed voor een kleine helft van de groepsomzet en ruim 70 procent van de bedrijfswinst. In de eerste negen maanden van 2019 steeg de omzet met 5,2 procent, vooral dankzij een sterke eerste jaarhelft op de Chinese markt. De autoverkoop zit in het slop, maar Bekaert kon de schade beperken omdat de bandenmarkt een vervangingsmarkt is. Bovendien focust Bekaert sterk op de markt voor vrachtwagenbanden, die meer rubberversterking vergen. Het management verwacht dat de mondiale bandenmarkt jaarlijks met 2 tot 3 procent blijft groeien. Het bedrijf benadrukt zijn sterke positie en technologische meesterschap op die markt door extra capaciteit te bouwen in Vietnam. Dat land is voorlopig niet betrokken in het handelsconflict tussen de VS en China. Op langere termijn moet Bekaert een winstmarge van bijna 10 procent in die divisie kunnen vasthouden.

Veel moeilijker gaat het in de divisie van staaldraadtoepassingen voor de industrie, de bouw en de landbouw. Bekaert verdient een derde van zijn groepsomzet in die divisie. De marge blijft haperen op een povere 3,1 procent, zodat de bijdrage aan de groepswinst heel beperkt blijft. Over de eerste negen maanden van het jaar daalde de omzet met 2,4 procent, vooral omdat de verkochte volumes met 5 procent zakten. De divisie heeft het door de zwakke vraag en de intense concurrentie moeilijk haar prijzen en marges te verdedigen. Lagere prijzen voor walsdraad verplichten het bedrijf zelfs de voorraad walsdraad af te boeken. Dat kost Bekaert dit jaar 50 à 60 miljoen euro.

Bovendien zadelen importheffingen de Amerikaanse fabrieken van Bekaert met een concurrentiehandicap op, omdat een aantal concurrenten de walsdraad zelf produceren en dus niet moeten invoeren. Dat probleem groeit nog groter als de Amerikaanse president, Donald Trump, ook importheffingen op Braziliaans en Argentijns staal invoert. Vermits Bekaert rekening houdt met een verdere verzwakken van de vraag naar staaldraad, verscherpt het zijn herstructureringsprogramma. Het sluit twee fabrieken: één in de VS en één in Maleisië. De herstructureringskosten lopen daardoor dit jaar op tot 87 miljoen euro. Die inspanning moet vanaf 2020 jaarlijks 20 tot 30 miljoen extra bedrijfswinst op leveren.


Conclusie

De waardering oogt met een koers-winstverhouding van 10 en een ondernemingswaarde van minder dan 6 keer de bedrijfscashflow aantrekkelijk, maar die waardering is gebaseerd op de recurrente bedrijfswinst, terwijl afwaarderingen en herstructureringskosten zowel vorig jaar als dit jaar een stevige hap nemen uit de winst. Die inspanningen om de marge te verhogen, zullen op termijn renderen, voor zover de mondiale industrie uit het dal kan klimmen. De vooruitzichten blijven te troebel om de relatief lage waardering te vertalen in een koopadvies.


Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 23,5 euro

Ticker: BEK BB

ISIN-code: BE0974258874

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,44 miljard euro

K/w 2018: 14

Verwachte k/w 2019: 10

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement: 2,6%

Partner Content