Wachten op resultaten Melexis

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Melexis presenteert op 23 april resultaten over het eerste kwartaal. Dan weten we of de heropleving van het aandeel aanhoudt of er een terugval komt. Beleggers kunnen daarop inspelen.

De koers van het aandeel Melexis is vorig jaar sterk in waarde gezakt. Maar met de start van het nieuwe jaar begon de heropleving. Tot vandaag dikte de koers al met een derde aan. De sterk verbeterde toestand bij de meeste autoconstructeurs speelt daar ongetwijfeld een belangrijke rol in. Op 23 april weten we meer over de situatie bij Melexis, want dan worden de resultaten van het eerste kwartaal voorgesteld. Mochten die tegenvallen of in het beste geval de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken, dan kan de aandelenkoers weer een dipje krijgen. Bestaande aandeelhouders kunnen daarop vooruitlopen door het schrijven van een calloptie. We denken bijvoorbeeld aan:


Schrijf call juni met uitoefenprijs 68,00 euro @ 2,40 euro

Met dat contract rekenen we erop dat de forse koersstijging van de voorbije maanden wat stilvalt. Bezitters van de aandelen kunnen dan wat extra rendement genereren met deze geschreven call. Zolang de koers niet stijgt tot boven 68 euro, zal de optie steeds minder waard worden en maken we dus een mooie winst. Mocht het aandeel Melexis er echter nog eens een spurtje omhoog uitpersen, dan bestaat de kans dat we aangewezen worden en de aandelen moeten verkopen. We ontvangen dan 70,40 euro per aandeel (68 + 2,40) en missen dan uiteraard de extra koersstijging. Dat is de keerzijde van de medaille.

We schreven enkele maanden geleden de call april met uitoefenprijs 56 euro. We kregen er 3,15 euro voor. Intussen is de koers boven 65 euro gestegen. Het besproken spurtje is er dus gekomen. Daardoor zijn we de aandelen kwijt en we hebben er 59,15 euro voor gekregen. Al bij al een niet onaardig bedrag. Geïnteresseerden kunnen nu de hieronder voorgestelde constructie met de geschreven put uitvoeren.

We schreven enkele maanden geleden ook de put april met uitoefenprijs 50 euro en ontvingen daarvoor 2 euro. Die premie bevatte alleen tijdswaarde. Het contract is intussen afgelopen. De premie is binnen. We kunnen dezelfde strategie hanteren en een langer lopend putje schrijven.


Schrijf de put juni met uitoefenprijs 62,00 euro @ 3,20 euro

Dit contract bevat opnieuw alleen tijdswaarde. Die verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Zolang de koers boven 62 euro noteert, zitten we in het winnende kamp. Pas als er een forse dip komt, lopen we kans op aanwijzing en moeten we misschien de aandelen kopen. We betalen dan 62 euro verminderd met de ontvangen premie van 3,20 euro. Dat is 10 procent lager dan de huidige beurskoers van het aandeel Melexis. Technisch ligt er een eerste steunzone rond 60 euro. Het betekent dat een terugval daar kan stilvallen. Mocht dat gebeuren, dan maakt u met dit contract nog altijd winst.

Partner Content