Wheaton Precious Metals verhoogt dividend

© Getty Images/iStockphoto

Wheaton Precious Metals heeft een aantal tegenvallende kwartalen achter de rug. Maar het bedrijf is wel een veiliger alternatief voor hefboomproducten op de zilver- en goudprijs.

Als streamingbedrijf is Wheaton Precious Metals (WPM, voorheen Silver Wheaton) afhankelijk van afnameovereenkomsten met mijnbedrijven. Daarbij kan het in ruil voor een financiële injectie geheel of gedeeltelijk aanspraak maken op de toekomstige opbrengst van het project waarin het investeert. WPM heeft twintig lopende afnameovereenkomsten en investeerde daarnaast in negen ontwikkelingsprojecten. Het zwaartepunt lag vroeger op zilver, maar de jongste jaren is het aandeel van goud stelselmatig toegenomen.

In de eerste jaarhelft was de omzet uit beide edelmetalen ongeveer even groot. Belangrijke partners zijn onder meer Vale (Salobo-mijn), Glencore (Antamina), Goldcorp (Peñasquito) en Primero Mining (San Dimas). De problemen van San Dimas slepen al geruime tijd aan. Het werk in die Mexicaanse mijn lag eerder dit jaar twee maanden stil door een sociaal conflict. De activiteiten werden wel hervat, maar al snel doken operationele problemen op. De mijn leverde in de eerste helft van dit jaar 37 procent dan ook minder zilver op. WPM handhaafde zijn productieprognose voor 2017, maar naarmate de maanden verstrijken, wordt die hoe langer hoe ongeloofwaardiger.

WPM produceerde in de eerste jaarhelft 162.500 troy ounce goud, tegenover 133.000 in dezelfde periode een jaar eerder. De toename was te danken aan de Salobo-mijn in Brazilië. Bij zilver was er op jaarbasis een achteruitgang van 15,1 naar 13,8 miljoen troy ounce. De achteruitgang bij San Dimas en Antamina werd gedeeltelijk gecompenseerd door de hogere opbrengst van Peñasquito. De groepsomzet lag met 398 miljoen dollar bijna even hoog als in de eerste helft van 2016 (400 miljoen). De nettowinst kwam met 129 miljoen dollar 28 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat was te danken aan lagere kosten en de stijging van de gemiddelde verkoopprijs van zilver met 9 procent.

WPM mikt voor 2017 op een output van 28 miljoen troy ounce zilver en 340.000 troy ounce goud. Vorig jaar was dat respectievelijk 30,4 en 354.000 miljoen. Voor de periode 2017 tot 2021 stelt het management een gemiddelde output van 29 miljoen troy ounce zilver en 340.000 troy ounce goud voorop. Die cijfers impliceren de komende jaren geen groei, maar gaan uit van een scenario zonder nieuwe overeenkomsten, wat vrij onwaarschijnlijk is. WPM keerde tot nu een vijfde van de gemiddelde operationele kasstroom van de laatste vier kwartalen als dividend uit. Dat wordt nu opgetrokken naar 30 procent en daardoor stijgt het kwartaaldividend van 7 naar 10 dollarcent per aandeel.

WPM had na de eerste jaarhelft bijna 77 miljoen dollar in kas. Daar stond een totale schuld van 953 miljoen dollar tegenover. Het beschikt daarnaast over 4,2 miljoen troy ounce zilver en 52900 troy ounce goud die nog niet werden verkocht. Er wordt nog dit jaar een uitspraak verwacht in het dispuut met de Canadese belastingautoriteit. Die eist 353 miljoen Canadese dollar (CAD) aan achterstallige belastingen op inkomsten uit buitenlandse dochterondernemingen.


Conclusie

WPM heeft een aantal tegenvallende kwartalen achter de rug door operationele tegenslagen, terwijl de prijsevolutie evenmin meehelpt. Het aandeel is tegen 1,7 keer de boekwaarde niet duur. We beschouwen WPM als een veiliger alternatief voor hefboomproducten op de zilver- en goudprijs. Het aandeel blijft koopwaardig, met het oog op een prijsstijging van beide edelmetalen.

Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 8,3 miljard dollar

K/w 2016: 27

Verwachte k/w 2017: 31

Koersverschil 12 maanden: -37%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2%

Dividendrendement: 2,1%

Partner Content