Winstsprong verwacht voor Resilux in 2020

n
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We rekenen voor Resilux op een geleidelijke, stevige groei met recyclage als nieuwe groeipool.

Resilux is de Oost-Vlaamse producent van pet-preforms en -flessen met aan het hoofd de gebroeders De Cuyper. In deze branche zit Resilux in Europa net onder de absolute top. Tot voor enkele jaren was er daarnaast ook nog de joint venture AirOLux, de maatschappij boven de AirOPack-technologie. Dat is een technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim, gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. Maar de samenwerking mondde uit in de ‘spuitbussenoorlog’ met de Nederlandse familie Kelders. Sinds de overname in het najaar 2017 van het Zwitserse Signode Industrial Group,bekend als Poly Recycling, is er een nieuwe groeipool. Pet is gemakkelijk te recycleren en in een aantal Europese landen wordt voorbeeldig ingezameld. In Zuid- en Centraal- en Oost-Europa moet nog heel wat gebeuren.

Terugblik op 2019

Resilux investeerde zowat 25 miljoen euro in de nieuwe recyclagefabriek op de eigen terreinen in het Zwitserse Bilten, de modernste ter wereld volgens de Resilux-top. Dat is een enorm bedrag naar Resilux-normen. Resilux bouwde ook een pet-voorvormenfabriek in Roemenië. Beide projecten kampten met opstartproblemen en hadden in de eerste jaarhelft samen een negatieve impact van 1,2 miljoen euro op de bedrijfskasstroom (ebitda). Die viel in eerste zes maanden met 4,3 procent terug, tot 22,0 miljoen euro, tegenover het record van 23 miljoen euro in de eerste helft van 2018. Zonder de problemen in Zwitserland en Roemenië was er wel een nieuw record geweest: 23,2 miljoen euro. Door extra afschrijvingen kromp de bedrijfswinst (ebit) met 1,8 miljoen euro of 11,8 procent, tot 12,9 miljoen euro. Het nettoresultaat zakte zelfs met 21,5 procent, tot 7,8 miljoen euro, door hogere belastingen.

Verwachtingen voor 2020

Op het gebied van resultaten zal 2019 eerder een overgangsjaar zijn geweest. Maar wat de operationele ontwikkelingen betreft, zal blijken dat de investeringen in Zwitserland en Roemenië zullen renderen. We zien voor 2020 een forse toename in de capaciteitsbenutting van de recyclagefabriek in Bilten, wat een gunstige invloed zal hebben op de resultaten. De cijfers kunnen volgend jaar dan ook aangenaam verrassen. We verwachten bovendien nog nieuwe initiatieven in innovatie.

Waarom een favoriet?

Het is niet de eerste keer dat de pet-producent de favorieten haalt. We verwachten dat het bedrijf van de familie De Cuyper in 2020 met de resultaten in aangename zin zal verrassen, los van wat gebeurt in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. We rekenen in 2020 en de volgende jaren op een geleidelijke, stevige groei met recyclage als nieuwe groeipool. De enorme bedragen die zijn geïnvesteerd, bewijzen de groei-ambities en rechtvaardigen het optimisme voor de komende jaren. Tegen 12,5 keer de verwachte winst 2020 en tegen 7,5 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2020 is het aandeel ondergewaardeerd. Volgens ons bedraagt de faire waarde eerder 170 euro per aandeel. Het groeipotentieel wordt door de markt nog niet volledig erkend.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 141,50 euro

Ticker: RES BB

ISIN-code: BE0003707214

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 286 miljoen euro

K/w 2018: 17

Verwachte k/w 2019: 17,5

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: 2,1%

Partner Content