Wissel aan de top moet voor ommekeer zorgen bij Schlumberger

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na zovele teleurstellende kwartalen is de machtswissel bij Schlumberger geen verrassing meer. Het aandeel is teruggevallen op het laagste peil in meer dan tien jaar.

Ook het tweede kwartaal van 2019 bracht geen spectaculaire verbetering in de resultaten van de Frans-Amerikaanse oliedienstengigant Schlumberger. De cijfers lagen in lijn met de lage verwachtingen, zodat andermaal een licht negatieve koersreactie (-1%) volgde. De aanhoudende malaise deed de raad van bestuur ingrijpen. De kop van Paal Kibsgaard, de CEO en voorzitter van de raad van bestuur, rolde. Op 1 augustus werd hij als CEO opgevolgd door trouwe soldaat Olivier Le Peuch en als voorzitter van de raad van bestuur door de 72-jarige schaliepionier Mark Papa. Hoe het nieuwe duo het beleggersvertrouwen wil herwinnen, moet de komende maanden blijken.

De marktverwachtingen werden in de loop van de voorbije twaalf maanden regelmatig teruggeschroefd. Het herstel van de omzet en de winst verliep in de loop van 2018 veel te gematigd naar het oordeel van analisten en beleggers, en daarin is in de eerste helft van dit jaar nog geen verandering in gekomen, integendeel. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 8,27 miljard dollar. Dat is 5 procent meer dan de 7,88 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2018, maar wel 1 procent minder dan de 8,30 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2018. De gemiddelde analistenverwachting lag op 8,11 miljard dollar en daar zat Schlumberger dus 2 procent boven.

Voor de winst is het beeld minder fraai. Als we de overname- en de integratiekosten en eenmalige waardeverminderingen uit de resultaten halen, is er een winstdaling van 0,43 dollar tot 0,35 dollar winst per aandeel tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar (-19%), maar wel een vooruitgang tegenover de winst van 0,30 dollar per aandeel in het eerste kwartaal van 2018 (+17%). De winst per aandeel lag wel perfect in lijn met de analistenconsensus van 35 dollarcent per aandeel. Dat heeft alles te maken met de aanhoudende margedruk: de bedrijfswinst of ebit-marge zakte van 13,2 naar 11,7 procent in een jaar. Analisten verwachten dan ook al een tijdje geen winstherstel meer in 2019 en zien de winst eerder uitkomen in de buurt van 2017. Voor 2019 bedraagt de analistenconsensus 1,50 dollar per aandeel, of 12 dollarcent minder dan voor het afgelopen jaar. Negen maanden geleden lag de gemiddelde winstverwachting voor dit jaar nog op 2,40 dollar per aandeel.

Op jaarbasis vergeleken is de omzet vooral teruggevallen in de Verenigde Staten (-11%) door een lagere activiteit in de schaliesector. Gelukkig steeg de omzet van de internationale activiteiten (+8%). Dat was verwacht en zou wel eens de overheersende trend voor het hele jaar 2019 kunnen zijn. De analistenconsensus voor het derde kwartaal bedraagt 0,41 dollar winst per aandeel (0,46 dollar per aandeel over het derde kwartaal van 2018) bij een omzet van 8,3 miljard dollar (ook 8,3 miljard twaalf maanden geleden). Schlumberger dankt zijn marktleiderschap aan zijn technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en aan zijn wereldwijde activiteit (aanwezig in 85 landen).


Conclusie

Na zovele teleurstellende kwartalen is de machtswissel bij Schlumberger geen verrassing meer. Investeerders waren de praatjes van Kibsgaard toch wel beu gehoord. Het aandeel is teruggevallen op het laagste peil in meer dan tien jaar. Dat lage niveau en de managementwissel leiden tot een adviesverhoging en een order om de terugkeer naar de voorbeeldportefeuille mogelijk te maken. Al hebben we een volgend jaar een winstherstel nodig, want tegen 9,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en 1,3 keer de boekwaarde is het aandeel niet spotgoedkoop.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 32,43 dollar

Ticker: SLB US

ISIN-code: AN8068571086

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 44,8 miljard dollar

K/w 2018: 22

Verwachte k/w 2019: 25

Koersverschil 12 maanden: -46%

Koersverschil sinds jaarbegin: -10%

Dividendrendement: 6,2%

Partner Content