WPM sluit nieuwe afnameovereenkomst

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Om te groeien heeft Wheaton Precious Metals nieuwe streamingovereenkomsten nodig. De deal met Sibanye Stillwater is een goed begin.

Het bedrijfsmodel van WPM maakt dat er voldoende continuïteit moet zijn in de afnameovereenkomsten met mijngroepen. Het management dient er dus voor te zorgen dat er voldoende aanvoer van goud, zilver en andere metalen is. Daartoe moeten geregeld nieuwe contracten worden gesloten. Uitbreidingen of verlengingen van bestaande overeenkomsten zijn de meest logische optie. Maar om te groeien en natuurlijk verval (uitgeputte mijnen) tegen te gaan, zijn ook nieuwe contracten nodig.

De deal van begin juli met Sibanye Stillwater is nieuw. In ruil voor een aanbetaling van 500 miljoen dollar heeft WPM recht op de volledige goudproductie en een deel van de palladiumproductie van de Stillwater en East Boulder mijnen in de Amerikaanse staat Montana. WPM gaat de komende tien jaar uit van gemiddeld 14.500 troy ounce goud per jaar. De hoeveelheid palladium die wordt geleverd, is degressief. WPM kan aanspraak maken op 4,5 procent van de productie tot het niveau van 375.000 troy ounce wordt bereikt. Dat zal naar verwachting pas in 2031 zijn. Vanaf dan daalt het cijfer naar 2,25 procent tot aan 550.000 troy ounce. Op basis van productieprognoses gaat het de komende tien jaar over gemiddeld 29.000 troy ounce palladium. Naast de aanbetaling betaalt WPM in een eerste fase 18 procent van de heersende spotprijs voor beide edelmetalen. De groep verwacht voor 2018 een output van 355.000 troy ounce goud, 22,5 miljoen troy ounce zilver en 10.400 troy ounce palladium.

Naast de deal met Sibanye Stillwater is er ook organische groei. Zo is het Pyrite Leach-project bij Peñasquito (Mexico) afgerond. Uitbater Goldcorp startte de mijn twee kwartalen vroeger dan verwacht op. De uitbreiding moet over de levensduur van de mijn 1 miljoen troy ounce goud en 44 miljoen troy ounce zilver extra opleveren.

Een andere potentiële groeipool is de Salobo-kopermijn in Brazilië die wordt uitgebaat door Vale. Salobo staat in voor drie kwart van de goudproductie van WPM. De kans is groot dat Vale later deze maand groen licht geeft voor de uitbreiding van de mijn. Ook het Rosemont-koperproject in de Amerikaanse staat Arizona kan binnenkort voor groei zorgen. Eigenaar Hudbay Minerals zal er naast 112.000 ton koperconcentraat ook 2,7 miljoen troy ounce zilver en 16.100 troy ounce goud als bijproduct naar boven halen. De verwachte productiecijfers voor de periode 2018 tot 2023 bedragen gemiddeld 385.000 troy ounce goud, 25 miljoen troy ounce zilver en 27.000 troy ounce palladium. Vanaf 2021 komt daar ook 2,1 miljoen pond kobalt bij.

WPM had na de eerste jaarhelft 92,7 miljoen dollar in kas. Na de dividenduitkering van vorige maand is dat bedrag met ongeveer 40 miljoen dollar verminderd. Daar stond een schuld van 956,5 miljoen dollar tegenover. Rekening houdend met de operationele kasstromen zal de overeenkomst met Sibanye Stillwater de nettoschuldpositie eind dit jaar doen oplopen naar ongeveer 1,3 miljard dollar, wat overeenkomt met een schuldgraad van 25 procent.

Er is nog geen nieuws over het dispuut met de Canadese belastingautoriteiten. Vorige maand werd uraniumproducent Cameco in een gelijkaardige zaak over transfer pricing (inkomsten uit buitenlandse dochterbedrijven) door de Tax Court of Canada in het gelijk gesteld. Die uitspraak is geen garantie, maar wel een gunstig voorteken voor WPM.


Conclusie

WPM is op korte termijn afhankelijk van de edelmetaalprijzen. Door nieuwe streamingovereenkomsten te sluiten zorgt de groep wel voor de nodige continuïteit en groei zonder de financiële gezondheid in het gedrang te brengen. WPM noteert bovendien goedkoper dan sectorgenoten als Franco-Nevada en Royal Gold.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 17,67 dollar

Markt: New York Stock Exchange

Ticker: WPM US

ISIN-code: CA8283361076

Beurskapitalisatie: 8 miljard dollar

K/w 2017: 26

Verwachte k/w 2018: 33

Koersverschil 12 maanden: -11%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4,5%

Dividendrendement: 2%

Partner Content