X-Fab wacht op aantrekkende halfgeleidercyclus

© Getty Images

Het kwartaalrapport bevatte opnieuw weinig elementen om vrolijk van te worden.

X-Fab ontwerpt halfgeleiders en produceert ze ook in onderaanneming. De drie kernmarkten van de Belgische groep met een Franse beursnotering staan samen in voor 70 procent van de omzet. De automobielafdeling leverde in het voorbije tweede kwartaal 47,5 procent en is daarmee veruit de grootste. De grootste klant is overigens zusterbedrijf Melexis. De afdeling industriële toepassingen volgt op grote afstand met 17,7 procent. Daarna komt de medische divisie, goed voor 4,8 procent. De afdeling halfgeleiders voor consumententoepassingen (CCC), die niet als kernmarkt wordt beschouwd, staat in voor 30 procent, maar dat aandeel neemt geleidelijk af.

Na twee slechte kwartalen op rij lag de lat niet hoog voor de periode tussen april en juni. X-Fab had een omzet van 128 tot 135 miljoen dollar vooropgesteld en bleef met 131,6 miljoen dollar netjes in die vork. De omzet was een fractie hoger dan in het eerste kwartaal (131 miljoen), maar wel 15 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De inkomsten uit de automobielafdeling daalden met 21 procent naar 62,5 miljoen dollar. Bij de industriële afdeling bedroeg de krimp 7 procent en de kleine medische afdeling (lab-on-a-chip) groeide met 14 procent. Per saldo daalde de omzet uit de kernmarkten met 16 procent op jaarbasis en ook 3 procent op kwartaalbasis.

Een lichtpuntje was wel dat de omzet uit prototyping, de ontwikkeling en het testen van halfgeleiders en systemen, met 30 procent klom naar 18,5 miljoen dollar. Daarvan was 3 miljoen dollar te danken aan een eenmalige meevaller door de verkoop van intellectuele eigendommen. Maar de afdeling groeide ook zonder die verkoop nog met 9 procent.

De visibiliteit op korte termijn blijft voorlopig erg laag. De klanten blijven hun voorraden afbouwen. Het aantal nieuwe orders blijft laag, maar lag wel al 10 procent hoger dan in het eerste kwartaal. Toch blijven met name in China de bestellingen achter. X-Fab stelt voor het lopende derde kwartaal opnieuw een omzetcijfer tussen 128 en 135 miljoen dollar voorop.

De brutobedrijfswinst voor intrestlasten en afschrijvingen (ebitda) bedroeg 11,8 miljoen dollar en kwam zo aan de bovenkant van de verwachtingen uit. Met een ebitda-marge van 8,9 procent lag de winstgevendheid bijgevolg flink boven die van het eerste kwartaal (5%), maar dat cijfer is op kwartaalbasis erg volatiel. Dat illustreert ook de prognose voor het lopende kwartaal: de geschatte ebitda-marge ligt tussen 4 en 10 procent. X-Fab profiteerde wel van de duurdere dollar, want exclusief wisselkoersverschillen bedroeg de ebitda-marge 7,6 procent.

Na zes maanden in 2019 is er een nettoverlies van 18,4 miljoen dollar (0,14 dollar per aandeel), tegenover 15 miljoen dollar (0,12) in dezelfde periode vorig jaar. X-Fab had na de eerste jaarhelft nog 171,2 miljoen dollar in kas, tegenover nog 295,3 miljoen een jaar geleden. Om kosten te besparen, worden de kapitaalinvesteringen beperkt tot projecten die al vorig jaar zijn opgestart. X-Fab maakt ook van de lagere bezettingsgraad in de fabrieken gebruik om de productielijnen verder te optimaliseren en te automatiseren.


Conclusie

Het kwartaalrapport bevatte opnieuw weinig elementen om vrolijk van te worden, maar de cijfers lagen wel in lijn met de verwachtingen. Als cyclisch bedrijf zal X-Fab de rit naar beneden moeten uitzitten tot zijn eindmarkten weer aantrekken. Tegen ongeveer 1 keer de verwachte omzet en 0,8 keer de boekwaarde is het aandeel niet duur, maar we vinden het nog te vroeg om een positie in te nemen. Afwachten.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 3,94 euro

Ticker: XFAB FP

Markt: Euronext Parijs

ISIN-code: BE0974310428

Beurskapitalisatie: 515 miljoen euro

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: -51%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7,5%

Dividendrendement:

Partner Content