Aardgas als winterbelegging

Ondanks de recente prijsdaling is aardgas een van de schaarse grondstoffen die hoger noteren dan bij de start van het jaar.

Aardgas bereikte in april een hoogtepunt van 4,5 USD per miljoen British thermal units (BTU), de prijseenheid waarin aardgas internationaal wordt uitgedrukt. Eerder deze maand werd een dieptepunt van 3,2 USD bereikt. De aardgasprijzen fluctueren meestal met de seizoenen, al zijn de uitzonderingen op die regel vrij talrijk.

Op de Noord-Amerikaanse aardgasmarkt zijn twee seizoenen te onderscheiden. Het eerste is de periode van oktober tot maart, waarin het verbruik hoger ligt dan de productie. Het wordt ook weleens het ‘withdrawal season’ genoemd, waarin aardgas uit de voorraden wordt geconsumeerd (opgenomen). April tot september is het ‘injection season’, waarin de productie boven de vraag uitkomt en de voorraden dus toenemen. 2013 is een speciaal jaar, omdat het koude dit voorjaar lang bleef aanhouden. Dat verklaart waarom de hoogste prijs pas eind april werd bereikt. Toen het uiteindelijk warmer werd, bleven de milde temperaturen in grote delen van de Verenigde Staten nog vrij lang aanhouden.

Het gevolg is dat ongeveer een halfjaar na het withdrawal season nu ook het injection season vrij laat op gang komt. Uit het recentste Weekly Natural Gas Storage-rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie bleek dat de aardgasvoorraden in de week die eindigde op 1 november weer met 35 miljard cubic feet (cf) zijn toegenomen. Ook in oktober kwamen de wekelijkse voorraadtoenames telkens uit boven de consensusverwachting. De totale Amerikaanse aardgasvoorraad bedraagt nu 3814 miljard cf, of 1,5% meer dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar.

Hoogstwaarschijnlijk wordt in de lopende of ten laatste in de volgende verslagweek voor het eerst dit seizoen uit de aardgasvoorraden geput. De weersvooruitzichten op middellange termijn wijzen op lagere temperaturen, waardoor het aardgasverbruik weer zal stijgen. Ongeveer de helft van de Amerikaanse huishoudens gebruikt aardgas als bron voor verwarming. Het vooruitzicht van een hogere seizoensgebonden vraag heeft voorlopig nog niet tot prijsstijgingen geleid, en daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is dat zowel de productie als de pijpleidingcapaciteit maar blijft toenemen. Het Amerikaanse ministerie van Energie ziet de Amerikaanse aardgasproductie in 2013 voor het zesde jaar op rij stijgen naar 70 miljard cf, het hoogste niveau ooit. Voor 2014 wordt op een verdere klim naar 70,4 miljard cf gerekend.

Toch zijn er ook redenen om aan te nemen dat het neerwaartse prijsrisico beperkt is. Onder de grens van 3,5 USD per miljoen BTU wordt aardgas voor de elektriciteitsproductie weer aantrekkelijker tegenover steenkool. Tot nog toe lag ook de stroomproductie uit waterkracht en kerncentrales hoger dan vorig jaar. Met de geplande onderhoudswerkzaamheden in aantocht zal dat aandeel opnieuw afnemen, wat gunstig is voor de vraag naar aardgas.

Direct inspelen op een hogere aardgasprijs kan via trackers of hefboomproducten. De onderliggende waarde is in de meeste gevallen het termijncontract voor de levering in januari. Aardgas is, net als ruwe olie, momenteel in contango. Dat betekent dat termijncontracten met een latere afloopdatum duurder zijn. De prijscurve is echter heel vlak tot mei 2014 en begint pas nadien te stijgen. De januari 2015 future kost zelfs meer dan 4 USD per miljoen BTU. Gezien de vlakke evolutie voor de komende maanden is de contango dus voorlopig van weinig invloed voor beleggers die de trackers of hefboomproducten niet te lang in portefeuille willen houden.

Voor de hefboomproducten kunnen we ons beperken tot Euronext, waar het aanbod al voldoende groot is. RBS Markets biedt twee turbo’s long en een enhanced-certificaat (tracker) aan, terwijl het aanbod van ABN Amro Markets vier turbo’s long bevat met aardgas als onderliggende waarde. Wie toch liever op de beurs van Frankfurt of Xetra koopt, heeft de keuze uit vijf mini long en een certificaat.

ABN Amro NYMEX Gas Future Turbo Long

Isin-code: NL0009961788

Munt: EUR

Financieringsniveau: 2,84

Referentieprijs: 3,68

Stoploss: 3,2

Hefboom: 4,36

Koers: 0,63

De stoplossniveaus van de meeste turbo’s long liggen vrij dicht bij elkaar. Het bovenstaande voorbeeld is een van de meest risicovolle, met een verschil van 15% tussen de actuele aardgasprijs en de stoploss.

RBS Natural Gas Future Turbo Long

Isin-code: NL0010109898

Munt: EUR

Financieringsniveau: 2,46

Referentieprijs: 3,68

Stoploss: 2,76

Hefboom: 3,05

Koers: 0,89

Deze turbo long is beter geschikt voor beleggers die liever een iets hogere veiligheidsmarge inbouwen. Hier bedraagt het verschil tussen stoploss en referentieprijs 33%, terwijl de hefboom nog steeds interessant is.

Het RICI Enhanced Natural Gas-certificaat (Isin-code NL0009057728) laat toe om zonder hefboom in te spelen op een stijging van de aardgasprijs. Dat certificaat investeert niet in termijncontracten, maar schaduwt de prestatie van de RICI Enhanced Natural Gas TR Index. Die index is samengesteld uit termijncontracten met een verschillende afloopdatum, met als doel het negatief rolrendement (contango) te beperken.

Partner Content