Ablynx, GBL, GDF Suez, Nestlé, TNT Express, McDonald’s

Het Amerikaanse hedgefonds Perceptive Advisors bouwde een belang van 4,24% op in het Belgische Ablynx.

Ablynx

Het Amerikaanse hedgefonds Perceptive Advisors bouwde een belang van 4,24% op in het Belgische Ablynx. In oktober 2013 bereikte de koers van Ablynx een top op 8,27 EUR. Sindsdien is sprake van enige consolidatie, al gaat de technische trend tot nader order à la hausse. Op 7 EUR ligt een redelijke horizontale steunzone, en daarna op 6,80 EUR. Een doorbraak boven de top van 8,27 EUR genereert een sterk technisch aankoopsignaal. Koopwaardig (1C).

GBL

Uit een participatiemelding blijkt dat GBL, de holding van Albert Frère, een belang van 5,01% heeft opgebouwd in de Belgische metalengroep Umicore. Het zwaartepunt van de holding blijft bij Franse aandelen liggen, zoals Total, Lafarge, GDF Suez en Pernod-Ricard. De holding behoort niet tot de meest beweeglijke aandelen, maar de trend is stijgend. Op 60 EUR situeert zich een sterke horizontale steunzone, gevolgd door nieuwe steun op 57 EUR. Houden (3B).

GDF Suez

De Franse energiegroep GDF Suez spon garen bij een ratingverhoging door een analist van Bank of America. De analist van dienst verhoogde zijn advies van “neutraal” naar “kopen” en hij meent dat GDF Suez over een beter dan gemiddeld sectormodel beschikt. Onlangs was de koers van GDF Suez gedaald van een top van 19,50 EUR naar 16,50 EUR. Op middellange termijn ontwikkelt de trend zich neutraal. Op 16 EUR ligt steun, vanaf 18 EUR doemt weerstand op. Houden (3B).

Nestlé

De Zwitserse voedingsgigant Nestlé, die wordt geleid door de Belg Paul Bulcke, verkocht zijn participatie van 10% in Givaudan, een Zwitserse producent van parfums en aroma’s, voor 1,15 miljard CHF (934 miljoen EUR). De technische trend van de groep blijft zich opwaarts ontwikkelen. Rond 60 CHF situeert zich een sterke horizontale steunzone. Een doorbraak door de top van 69,50 CHF kan de hausse in een stroomversnelling brengen. Eerste positie (2B).

TNT Express

PostNL, de grootaandeelhouder van TNT Express, verkocht een belang van 15% in TNT voor een bedrag van 507 miljoen EUR. Die transactie komt niet als een verrassing. Door de verkoop neemt de financiële schuld van PostNL af. De koers van TNT Express verloor terrein en daalde onder de steun op 6,50 EUR. Rond 6 EUR ligt een verdere relatief belangrijke steunzone, gevolgd door nieuwe steun rond 5,50 EUR. Op middellange termijn is de trend zijwaarts (4C).

McDonald’s

De omzetcijfers van de fastfoodreus McDonald’s in november 2013 bleven achter op de verwachtingen. In de Verenigde Staten liep de vergelijkbare omzet terug met 0,8%. Dat wijst erop dat McDonald’s marktaandeel verliest aan zijn concurrenten. In Europa was sprake van een omzetgroei op vergelijkbare basis met 1,9%. Op 90 USD bevindt zich een sterke horizontale steun. Een doorbraak boven de dubbele top op 102 USD geeft een koopsignaal. Fundamenteel: afbouwen (4B). Voorkeur voor Yum! Brands.

Partner Content