Aedifica, Belgacom, K+S, Vivendi, Apple, Facebook

Apple lanceert nieuwe, goedkopere iPhones, maar dat nieuws kreeg geen al te best onthaal.

Aedifica

De vastgoedbevak kocht twee rustoorden in Duitsland voor een bedrag van 13 miljoen EUR. Aedifica is de eerste Belgische bevak die als diversificatie in Duitsland investeert. Het initiële brutorendement bedraagt 7,5% en CEO Stefaan Gielens stelt dat Duitsland belangrijke investeringskansen biedt in het segment van de rusthuizen, onder meer doordat de vergrijzing er nog significanter is dan in België. De koerstrend van Aedifica blijft à la hausse gericht en op 45 EUR bevindt zich een stevige horizontale steunzone. Kopen op correctie (2B).

Belgacom

De Belgische telecomgroep waarvan de overheid nog altijd de meerderheidsaandeelhouder is, nam een gespecialiseerd Nederlands bedrijf in de arm dat sporen van een digitale inbraak ontdekte. Belgacom legde daarom een klacht tegen onbekenden neer. Het lek werd gedicht, maar nogal wat experts vermoeden dat de Amerikaanse NSA en/of Israël achter de hackoperatie zaten. De koers van Belgacom liep geen schade op door de bekendmaking van dit nieuws. De koers tracht overeind te krabbelen, nadat op 16,30 EUR een bodem werd gevormd. Koopwaardig (1B).

K+S

Het lijkt erop dat een stevige prijzenoorlog bij de kaliumhoudende meststoffen is afgewend. De koersen van alle producenten daalden in juli 2013 sterk, nadat de CEO van Uralkali, Vladislav Baumgertner, een van de kartels opblies en daarmee een prijzenoorlog ontketende. Het lijkt er echter op dat het aandeelhouderschap van Uralkali zal wijzigen en Vladimir Kogan, een persoonlijke vriend van de Russische president Poetin, ligt in polepositie om een controlebelang in Uralkali te nemen. De koers van het Duitse K + S bereikte in ieder geval het hoogste peil van de afgelopen weken. Afbouwen (4B).

Vivendi

Vincent Bolloré, de Franse superbelegger, lijkt de macht te grijpen bij Vivendi. Hij zal worden benoemd tot vicevoorzitter, en dat nieuws leidde tot een koersstijging van het aandeel. Door de aanstelling van Bolloré wordt het waarschijnlijker dat Vivendi zijn telecompoot SFR zal verkopen en de internationale media-activiteiten in een nieuwe groep zal onderbrengen. De splitsing wordt momenteel bestudeerd. Bolloré stelde geen CEO van Vivendi te willen worden. De trend van Vivendi keerde naar stijgend. Op 17,50 EUR ligt weerstand. Eerste positie (2C).

Apple

Apple lanceert nieuwe, goedkopere iPhones, maar dat nieuws kreeg geen al te best onthaal. Smartphones zijn erg belangrijk voor het bedrijf, omdat ze zorgen voor de helft van de inkomsten. Het gebeurde nog niet eerder dat Apple een nieuw toestel tegen een lagere prijs lanceerde. Waarschijnlijk werd die ommezwaai ingegeven door de concurrentie van Samsung en goedkopere Aziatische spelers. Technisch gaat het niet zo goed met Apple. Na de vorming van een dubbele bodem op 400 USD steeg de koers tot 500 USD, maar inmiddels viel hij terug tot 450 USD. Houden/Afwachten (3C)

Facebook

In tegenstelling tot die van Apple bevindt de koers van de sociaalnetwerksite zich op een record. Dat gegeven vormde allicht een inspiratiebron voor de beursgang van Twitter. De beleggers reageren positief op de inspanningen van Facebook om zijn mobiele site aantrekkelijker te maken voor adverteerders, want die zijn de grootste inkomstenbron. Facebook heeft 619 miljoen mobiele gebruikers, een groei met 51%. Het aandeel kwam naar de beurs tegen 38 USD en daalde snel tot onder 20 USD. De trend keerde opnieuw tot stijgend. Houden/Afwachten (3C).

Partner Content