ArcelorMittal en Kivalliq Energy

De koers van ArcelorMittal is gestegen na beter dan verwachte resultaten. Is dit het moment om weer in te stappen?

De markt reageerde inderdaad positief op de derdekwartaalresultaten van de staalreus ArcelorMittal (12,40 EUR; ticker MT op de beurs van Amsterdam; ISIN-code LU0323134006). Spectaculair waren die resultaten niet, maar ze bevestigen wel dat het dieptepunt van de conjunctuurcyclus wellicht achter ons ligt. De belangrijkste reden dat de markt positief reageerde, was de uitspraak van CEO Lakshmi Mittal dat hij voorzichtig positief is voor 2014 door de verbeterende economische indicatoren. In augustus ontgoochelde ArcelorMittal met een verlaging van de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2013 van 7,1 naar 6,5 miljard USD. Ter vergelijking: in 2010 bedroeg de ebitda 8,53 miljard USD, in 2011 10,12 miljard USD en vorig jaar 7,68 miljard USD. In het derde kwartaal realiseerde de groep een ebitda van 1,71 miljard USD, een marginale stijging met 0,8% tegenover het tweede kwartaal, maar wel een stijging met 18,5% – en zelfs 24% onderliggend – tegenover het derde kwartaal van 2012. Na negen maanden bedraagt de ebitda 4,98 miljard USD, tegenover 6,12 miljard USD vorig jaar. De verlaagde jaardoelstelling van minstens 6,5 miljard USD werd bevestigd. De ebitda per ton steeg in het derde kwartaal naar 81 USD, tegenover 80 USD per ton in het tweede kwartaal en 73 USD per ton – een absoluut dieptepunt – in het derde kwartaal van 2012. De nettoschulden bedroegen eind september 17,8 miljard USD. De doelstelling blijft de nettoschuld op middellange termijn te verlagen naar 15 miljard USD (17 miljard USD eind 2013). Zolang wordt het dividend niet verhoogd.

Het sentiment bij analisten en beleggers omtrent Arcelor Mittal is duidelijk aan het verbeteren. Als nieuw beleggersgeld richting Europese beurzen blijft stromen en ArcelorMittal nog meer herstel laat zien, is het als zwaar achtergebleven cyclisch bedrijf kandidaat voor een verdere beursremonte. Toch zouden we de koersstijging niet achternahollen. Voorlopig handhaven we het advies ‘houden/afwachten’ (rating 3C), maar we liggen op de loer. Bij de minste verzwakking trekken we het advies op.

De koersevolutie bij Kivalliq Energy blijft pover. Kan u nog eens een update geven?

2013 is niet het jaar van de grondstoffensector, ook niet voor de fel belaagde uraniumsector. Voor het uraniumexploratiebedrijf Kivalliq Energy (0,19 CAD; ticker KIV op de beurs van Toronto; beurskapitalisatie van 36 miljoen CAD; ISIN-code CA49834A1066) is dat absoluut niet het gedroomde scenario. Kivalliq was de afgelopen drie jaar heel succesvol in de exploratie van het beloftevolle Angilak-project in de Canadese mijnprovincie Nunavit. Sinds 2008 investeerde de groep 54 miljoen CAD in het gebied. Na een erg geslaagd 2012 kondigde ze in januari aan dat de reserves, dankzij de nieuwe ‘J4- en Ray-zone’, waren toegenomen van 27,1 naar 43,3 miljoen pound (lbs; zowat 0,5 kilogram), met een hoog gemiddeld uraniumconcentraat van 0,69%.

Initieel was de ambitie dit jaar opnieuw een uitgebreid boorprogramma voor 15,5 miljoen CAD uit te voeren. Maar vanwege de lage beurskoers wilde de referentieaandeelhouder Lumina Capital (Ross Beaty; 16,63% van het kapitaal) niet intekenen op de vereiste kapitaalverhoging. Niemand twijfelt er nog aan dat de beoogde 50 miljoen pound reserves in het Lac Cinquante-gebied ruimschoots aanwezig zijn. Daarom wil Beaty wachten op hogere uraniumprijzen en een hogere koers voor het aandeel van Kivalliq voordat hij vers kapitaal investeert. Het compromis was een beperkte private plaatsing van 15 miljoen nieuwe aandelen tegen 0,30 CAD per aandeel, een verwatering met 16%. Dat was voldoende voor een afgeslankt boorprogramma van 4 miljoen CAD en het belette Kivalliq niet om twee nieuwe zones in de buurt van J4 en Ray te ontdekken. Kivalliq kondigde recentelijk ook de overname aan van het ‘Baker Basin Property’, dat vroeger eigendom was van Pacific Ridge Exploration. Het gaat om een beloftevol exploratiegebied in Nunavit, 200 kilometer ten noordoosten van Angilak. Tussen 2006 en 2008 werden er enkele zones met uraniumreserves ontdekt die Kivalliq de komende jaren wil exploreren.

Ondanks Fukushima worden momenteel wereldwijd 69 nieuwe reactoren gebouwd en 487 gepland of bestudeerd. De vraag naar uranium zal tegen 2035 naar schatting met 75% stijgen. De ultralage uraniumprijs zet de toekomstige vraag- en aanbodsituatie fors onder druk. Voor Kivalliq is het cruciaal grote kapitaalverhogingen tegen de huidige, veel te lage koers te vermijden. Tegen nauwelijks 0,8 USD per pound bewezen uraniumreserve vinden we de koers te ver doorgezakt en we verhogen de rating weer naar ‘koopwaardig’ (rating 1C). Maar geduld is vereist.

Layout :L1000Editie :IBNWord-documentIBN_ReportageTrefwoord :Pagina :Week :Foto’s :Redacteur :Opmerkingen :Workflow :

Partner Content