Banco Santander

Uit het diepe dal

De Spaanse banken hebben een zware tijd achter de rug. De bankencrisis sloeg extra hard toe in het land door het instorten van een oververhitte huizenmarkt, met voor de Spaanse banken extra afschrijvingen en waardeverminderingen tot gevolg. Maar vooral voor Spanje zijn de economische perspectieven verbeterd. Met 12.920 vestigingen, meer dan 187.000 werknemers, 1266,3 miljard EUR activa onder beheer eind 2014, 92 miljoen privéklanten, 3 miljoen bedrijfsklanten (vooral kmo’s), bijna 100 miljard EUR beurskapitalisatie behoort Banco Santander niet alleen tot de grootste banken van Spanje, maar zelfs van heel Europa. Het is met 17% ook het grootste gewicht binnen de Spaanse IBEX-index.

De Spaanse grootbank is op meerdere continenten actief. In 2014 kwam van de inkomsten 44% uit Latijns-Amerika, 43% uit Europa (27% West-Europa, 13% Groot-Brittannië en 3% Oost-Europa) en 13% uit de Verenigde Staten. Banco Santander is het nummer drie op de Spaanse markt met 14% marktaandeel, het nummer drie in Portugal (11% marktaandeel), het nummer vijf in Groot-Brittannië (9%), het nummer één in Duitsland in consumentenkredieten (daarin 14% marktaandeel), het nummer drie in Polen (10%), het nummer 21 in de Verenigde Staten (3%), het nummer drie in Brazilië (8%), het nummer twee in Argentinië (9%), het nummer drie in Mexico (14%) en het nummer één in Chili (19%).

Als we kijken naar het eerste kwartaal van dit jaar, dan droeg Brazilië 21% bij tot de groepswinst, Groot-Brittannië 20%, Spanje 15%, de Verenigde Staten 10%, Mexico 7%, Chili 5%, de overige landen elk minder dan 5%. Van de winstbijdrage in de eerste drie maanden kwam 81% van het retailbankieren.

Het herstel van de Spaanse economie en de financiële sector in het algemeen zien we weerspiegeld in de verbetering van de resultaten en de ratio’s bij Banco Santander. In het eerste trimester steeg de winst met 32%, tot 1,72 miljard EUR, tegenover het eerste kwartaal van 2014 en 18% ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Daarbij geholpen door een zwakke euro tegenover het Britse pond en vooral de Amerikaanse dollar. Bij constante wisselkoersen was er een toename van 22% op jaarbasis. Deze resultaten lagen in lijn met de analistenconsensus.

Het aantal nieuwe leningen aan Spaanse bedrijven klom met 24% en die aan Spaanse particulieren zelfs met 36%. Wereldwijd steeg de kredietportefeuille met 14%, tot ruim 813 miljard EUR. De verbetering van de situatie zien we ook in de afname van de slechte leningen met 4,9%, tot 2,56 miljard EUR. Bij de Spaanse grootbank zien we ook een geleidelijke, maar voortdurende verbetering van de ratio’s. Met een kosten-inkomstenratio van 47% is Banco Santander nu al de op één na efficiëntste bank bij de top vijftien van de grootse Europese banken. De ambitie is dat cijfer tot onder 45% terug te dringen tegen 2017.

Het rendement op eigen vermogen (ROE) bedroeg 7,6% aan het eind van het eerste kwartaal, te vergelijken met 7,0% voor het boekjaar 2014 en 6,6% in het eerste trimester van vorig jaar. In de bankwereld hecht men echter meer waarde aan het rendement op het tastbare eigen vermogen (ROTE). Maar we zien ook hier een vergelijkbare evolutie: van 10,4% voor de eerste drie maanden van vorig jaar over 11,0% voor boekjaar 2014 tot 11,5% voor het eerste kwartaal 2015. De eerlijkheid gebiedt wel te vermelden dat het cijfer in 2006 nog rond 20% schommelde, maar de doelstelling van het management is om het cijfer weer in de zone van 12 à 14% te krijgen tegen 2017.

Conclusie

We starten de opvolging van Banco Santander met een positief advies en zelfs een opname in de Inside Selectie. Tegen een waardering van onder meer 1,05 keer de boekwaarde merken we dat het herstelpotentieel van Spanje en andere (Latijns-Amerikaanse) markten nog niet in de huidige koers verrekend is.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content