Bekaert, KBC, Nyrstar, Solvay

Nyrstar koopwaardig

Bekaert

De resultaten over het derde kwartaal overtroffen de verwachtingen. Zo steeg de geconsolideerde omzet met 5%, tot 814 miljoen EUR. Bekaert wijst op stevige volumes en een gunstige productmix. Alle markten boekten vooruitgang, maar de sterkste groei werd opgetekend in Latijns-Amerika (+13%) en Noord-Amerika (+8%). In Europa en het Midden-Oosten bleef de groei beperkt tot 2%. Voor de rest van het jaar laat de materialentechnologiegroep zich voorzichtig uit omdat in China sprake is van een verzwakkende industriële vraag en prijserosie in de bandenmarkt. Technisch bekeken, ontwikkelt de koers zich zijwaarts binnen de relatief smalle bandbreedte van 23 en 30 EUR. Een uitbraak uit die zone zal de nieuwe richting bepalen.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

KBC

Over het derde kwartaal kwam de Vlaamse bankengroep met sterke cijfers voor de dag. De groep behaalde een nettowinst van 591 miljoen EUR, een flink stuk beter dan de verwachtingen van de analisten en meer dan het dubbele van de nettowinst over dezelfde periode van 2013 (272 miljoen EUR). Topman Johan Thijs sprak over “uitstekende commerciële resultaten”. De groep rondde voorts het desinvesteringsprogramma af dat in 2009 werd afgesproken met de Europese Commissie. Het aandeel beweegt al een vol jaar zijwaarts tussen 38 en 46 EUR. Een doorbraak uit die bandbreedte zal de nieuwe richting aanduiden. Op 46 EUR werd een meervoudige top gevormd, wat maakt dat een gelukte doorbraak sterk haussemomentum zal genereren.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Nyrstar

De zinkproducent verkeert in de ban van overnamespeculatie omdat de Nederlandse grondstoffentrader Trafigura op korte tijd zijn belang in Nyrstar verhoogde van 10,2% tot 15,3%. Het blijft onduidelijk wat Trafigura, een zeker niet onbesproken bedrijf, in zijn schild voert. Is dit de voorbode van een overnamebod of ziet Trafigura Nyrstar alleen als een belegging? Begin deze maand kreeg de koers van Nyrstar klappen na het nieuws dat de Finse mijnbouwer Talvivaara het faillissement aanvroeg voor operationele dochter Talvivaara Sotkamo. Dat zal Nyrstar met een boekhoudkundig verlies van 176 miljoen EUR opzadelen. De technische trend van Nyrstar keerde naar stijgend en een doorbraak boven 2,84 EUR zou positief zijn.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Solvay

In het derde kwartaal steeg de omzet van de chemiegroep met 7,9%, tot 2,59 miljard EUR, terwijl de nettowinst toenam van 129 miljoen EUR tot 141 miljoen EUR. Voor heel 2014 bevestigde de groep de vooruitzichten, meer bepaald een hoge, enkelcijferige groei van de rebitda. In Brazilië moest Solvay een tegenslag verwerken omdat de concurrentie-autoriteit de verkoop van het meerderheidsbelang van 70,59% in Solvay Indupa aan het Braziliaanse Braskem afwees. Solvay gaat nu op zoek naar alternatieve oplossingen voor de verkoop van de tweede grootste pvc-producent van Zuid-Amerika. De trend van het aandeel keerde naar dalend.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content