Beleggen in cacao: enkele investeringskansen

© REUTERS

De cacaoprijs tuimelde begin dit jaar 10 procent lager. Dat biedt investeringskansen.

Cacao was vorig jaar een van de slechtst presterende grondstoffen. 2017 bracht geen beterschap. Na anderhalve maand is de cacaoprijs ruim 10 procent gedaald naar het laagste niveau in 8,5 jaar. Er is een overaanbod omdat de tussentijdse oogst in West-Afrika, goed voor 70 procent van het aanbod, zal meevallen. Het sentiment raakte verder verzuurd nadat cijfers over het aantal verwerkte cacaobonen in de Verenigde Staten en Europa onder de verwachtingen waren gebleven. In Azië was de consumptie wel hoger dan verwacht. De scherpe prijsdaling van de jongste maanden kan daarnaast worden toegeschreven aan speculatieve investeerders. Het aantal uitstaande nettoshortposities (om in te spelen op een prijsdaling) steeg deze maand naar het hoogste niveau.

Beleggers hebben de keuze tussen trackers en hefboomproducten om in cacao te investeren. Bij de hefboomproducten is Commerzbank op Euronext de enige aanbieder. Het gaat om vijf Turbo Long met (op dit moment) hefbomen tussen 3,1 en 8,1.


Cacao Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: DE000CD64CE9

Notering: Euronext

Ticker: AF35Z

Referentieprijs: 2025

Stop-loss: 1633

Koers: 4,24 euro


Bij deze Turbo Long is de balans tussen risico en rendement gunstig. De onderliggende waarde is het termijncontract voor levering in mei. De actuele cacaoprijs bevindt zich 24 procent boven de stop-loss. Dat niveau werd voor het laatst begin 2007 bereikt.

Op de New York Stock Exchange noteren twee trackers waarmee op een stijging van de cacaoprijs kan worden ingespeeld. Beide behoren tot de iPath-productlijn van Barclays Global.


iPath Bloomberg Cocoa ETN

Tickersymbool: NIB

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06739H3131

Activa onder beheer: 14,4 miljoen dollar

Jaarlijkse beheerkosten: 0,7 procent

Koers: 24,47


NIB schaduwt de prestatie van de Bloomberg Cocoa Subindex die op zijn beurt de prestatie van het eerstvolgende cacao termijncontract weerspiegelt. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,7 procent.


iPath Pure Beta Cocoa ETN

Ticker: CHOC

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06740P1306

Activa onder beheer: 3,4 miljoen dollar

Jaarlijkse beheerkosten: 0,75 procent

Koers: 29,95


Bij CHOC is de Barclays Capital Pure Beta Cocoa index de onderliggende waarde. Die schaduwt de prijsevolutie van verschillende termijncontracten en niet enkel het eerstvolgende.


ETFS Cocoa

Ticker: COCO

Beurs: London Stock Exchange (LSE)/Borsa Italiana

Isin-code: JE00B2QXZK10

Activa onder beheer: 31,9 miljoen dollar

Jaarlijkse beheerkosten: 0,49 procent

Koers: 2,3 dollar


COCO wordt uitgegeven door het Britse ETF Securities en schaduwt de Bloomberg Cocoa Subindex. De tracker noteert op de LSE (in dollar) en de Borsa Italiana (in euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content