Beleggen in diamant: Diamanten zijn voor altijd

© ID/ photo agency

Door de extreem lage rente gaan steeds meer mensen op zoek naar een belegging die meer oplevert. Daarom overlopen we deze week enkele van de meest voorkomende alternatieve beleggingen. Vandaag deel drie: beleggen in diamant.

Voor een particulier zijn de eerste stappen als ‘diamantbelegger’ niet eenvoudig. We zetten voor de liefhebbers enkele nuttige tips op een rijtje.

  • Kies de juiste kwaliteit. Een diamant van de hoogste kwaliteit is niet noodzakelijk ook de beste diamant als belegging. Kies voor de optimale prijs-kwaliteitverhouding. Wie toch in de beste kwaliteit wil beleggen, kiest het best voor grotere diamanten.
  • Kies de juiste kleur. Hoe witter de diamant, hoe waardevoller hij is. Maar sommige gekleurde diamanten (de fancy coloured diamanten) worden almaar duurder. Ze zijn zeldzamer dan de witte en de vraag naar gekleurde diamanten neemt toe.
  • Kies het juiste gewicht. Het gewicht wordt uitgedrukt in karaat. Een belegger kiest niet noodzakelijk het best voor de zwaarste (= de duurste) diamant. Hij koopt het best diamanten van 1 tot 5 karaat. Die zijn het makkelijkst weer door te verkopen.
  • Kies de juiste proporties. Een diamant die niet de juiste proporties heeft, kan er dof uitzien. Daardoor daalt de prijs. Een diamant als belegging heeft de proporties van minstens VG (Very Good).

Geheimzinnig

Rond de prijs van diamanten wordt vaak geheimzinnig gedaan. Er bestaat geen eenheidsmarkt. De prijs van diamant wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollar per karaat. Een diamant van 0,50 karaat kost ongeveer 1400 dollar per karaat. Zo’n diamant zou dus 700 dollar moeten kosten. Maar dat is niet noodzakelijk zo. De prijs per karaat stijgt naarmate de steen zwaarder is. Zo kost een briljant van 3 karaat niet drie- maar tot wel vijf keer zoveel als een steen van 1 karaat. Voor de kenners: een briljant is de slijpstijl van een diamant (doorgaans 56 facetten).

Er bestaan geen eenheidsprijzen, dus ook geen echte beursnoteringen. Er bestaat geen uniforme methode om diamanten te catalogiseren. De prijzen per karaat verschillen tot wel 25 procent. Alle handelaars geven certificaten, maar er bestaan geen uniforme certificaten. Bovendien is er geen echte afzetmarkt voor wie een diamant wil verkopen. In het beste geval kan de belegger terecht bij de diamantair die de steen heeft verkocht. Maar die bepaalt dan bijna willekeurig tegen welke prijs hij de steen zal terugkopen.

De juiste prijs

Een diamantair zegt het zo: “Diamanten zijn kostbaar, zeldzaam, mysterieus, mooi en magisch en ze gelden als romantische tekens van liefde. Over het algemeen geven diamanten een gevoel van schoonheid, luxe, geborgenheid, passie en liefde. Geen enkele andere financiële belegging doet hen dat na.” Daar staat tegenover dat een belegging die niet of nauwelijks te realiseren valt, niet voor iedereen geschikt is. Bovendien bestaat er geen constante markt van vraag en aanbod, waardoor het erg moeilijk is een juiste prijs te plakken op de ‘belegging’.

Met kennis van zaken

Door de extreem lage rente gaan steeds meer mensen op zoek naar een belegging die meer oplevert. Dan kom je ook bij zogenoemde ‘alternatieve’ beleggingen uit. U bent op deze markten best nog wat meer op uw hoede als een rendement wordt beloofd dat (ver) boven het normale rendement ligt. Heel wat alternatieve beleggingen zijn niet gereglementeerd. Ze vallen dus niet onder het toezicht van de controleautoriteiten. Dat moet u dubbel waakzaam maken!

Opgelet: Beleg nooit een groot deel van uw spaargeld in alternatieve beleggingen en koop alleen zaken die u begrijpt en waarvan u de risico’s kunt inschatten.

We overlopen deze week enkele van de meest voorkomende alternatieve beleggingen:

Deel 1 (maandag 12/12): kunst

Deel 2 (dinsdag 13/12): antiek

Deel 3 (woensdag 14/12): diamant

Deel 4 (donderdag 15/12): numismatiek (munten)

Deel 5 (vrijdag 16/12): postzegels

Partner Content