Beleggen in pretparken: de vrijetijdssector doorgelicht

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Bedrijven die actief zijn in de vrijetijdssector kenden hele sterke jaren tussen 2015 en 2017, maar het voorbije jaar vielen de koersen fors terug.

Compagnie des Alpes wist de schade nog te beperken, maar voor Pierre & Vacances en Parques Reunidos was de daling aanzienlijk. Het Spaanse concern milderde de schade fors door een overnamebod. De enige in de sector die het wel goed deed, het Belgische Studio 100 – waarbij ook de Belgische aandeelhouder GBL is betrokken – noteert niet op de beurs.


Parques Reunidos: GBL biedt mee

Er loopt een bod van ruim 600 miljoen euro op de Spaanse uitbater van pret-, dieren- en waterparken. Het is een bod van een consortium met GBL en EQT, de investeringsmaatschappij van de Zweedse familie Wallenberg. Het vehikel Piolin (de Spaanse naam voor het figuurtje Tweety) is bereid 14 euro per aandeel te betalen om het pretparkenbedrijf in te lijven. Achter Piolin schuilt ook nog de beursgenoteerde holding Alba van de Spaanse familie March. Alba breidde haar belang in Parques Reunidos uit met 1,42 procent tot 21,43 procent. Daarmee is niet langer GBL, maar Alba de grootste aandeelhouder. GBL bezit iets meer dan 21 procent van de Spaanse groep.

Parques Reunidos is de eigenaar van Bobbejaanlandin Lichtaart en nog een zestigtal andere pretparken in veertien landen. De portefeuille omvat amusement- en pretparken, marineparken, waterparken, zooparken, evenals kabelbanen. Parques opereert onder de namen Marineland, Bo Sommarland, Faunia, Aqualud, Miami Seaquarium, Warner, Grant Leisure, Hawaii, Movie Park, Palac Group (FECs) en Nederlandse Wonderland. Parques Reunidos heeft een marktkapitalisatie van 1,2 miljard euro.

GBL is sinds april 2017 de mede-eigenaar. Voor de Belgische holding van de overleden topman Albert Frère is de investering nog niet echt rendabel geweest. Bij de intrede van GBL kostte een aandeel Parques Reunidos 16 euro. Vandaag is dat 12 procent minder, ondanks de opstoot eind april die de koers van 10 euro naar het huidige peil van 14 euro bracht. Een aantal winstwaarschuwingen waren daaraan voorafgegaan. Als grote boosdoener werden de hittegolf in Europa en de natste Spaanse lente sinds 1965 aangeduid. CEO Fernando Eiroa moest opstappen. De kans is klein dat de nieuwe bazen van GBL wakker liggen van de zwakke prestaties van Parques. De participatie in het pretpark vertegenwoordigt nauwelijks 1 procent van de portefeuille van de holding.

Parques Reunidos werkt aan een strategisch plan om de schulden te verlagen en weer meer bezoekers aan te trekken. In Bobbejaanland komt er in juni een grote attractie bij. Dat komt niets te vroeg, aangezien de oude attracties afgeleefd zijn en er al jaren niet meer wordt geïnvesteerd in het cowboypark. Door de beursexit wil Parques Reunidos de strategie versnellen en andere parken overnemen.

Het bod van de rijke families op de aandelen Parques Reunidos komt op een perfect moment. De koers was gezakt tot het laagste punt van de voorbije vijf jaar rond 10 euro. Er werden geruchten gelanceerd dat grote investeringen nodig waren. Het rendement zou daardoor fors onder druk komen te staan. Het rondje ‘kleine aandeelhouder bang maken’ mondde uit in een overnamebod. Het is niet het eerste overnamebod in de sector. Eric Domb en Marc Coucke haalden enkele jaren geleden het beursgenoteerde dierenpark Pairi Daiza van de beurs.


Compagnie des Alpes: op eigen kracht voort

Wie aandelen wil verwerven in een van de grootste Europese vrijetijdsbedrijven, zal zijn keuze beperkt zien tot de Franse bedrijven Compagnie des Alpes en Pierre et Vacances. Compagnie des Alpes beheert en exploiteert pretparken en skiliften. Het uitbaten van skiliften behoorde tot de eerste activiteiten toen het bedrijf in 1989 werd opgericht. De skigebieden liggen vooral in de Alpen in Frankrijk (Val d’Isère, Les Arcs en La Plagne), Italië en Zwitserland. Het is het nummer één van de wereld in dat segment. Pas in 2000 besloot Compagnie des Alpes ook pretparken te exploiteren. Parc Astérix was één van de eerste. Daarna volgden Duitse, Zwitserse, Nederlandse en Belgische parken (Bellewaerde, Walibi en Aqualibi).

Maar de groep kijkt verder dan Europa, met name naar Rusland (skigebieden en een pretpark in Moskou), Japan (strategisch partnerschap met de groep Mac Earth) en China. Daar gaat het bedrijf een industrieel partnerschap aan met de Chinese groep Fosun. Eerst zou Fosun in het kapitaal van de Franse groep stappen, maar uiteindelijk gaat Compagnie des Alpes toch op eigen kracht voort. Het eerste gezamenlijke project is de bouw van een snow dome in de buurt van Sjanghai. De overdekte skipiste maakt deel uit van de voorbereidingen op de Olympische Winterspelen van 2022. Die vinden in Peking plaats.

De jongste resultaten van de Franse groep over het boekjaar 2017-2018 waren stevig. De omzet steeg met 3,1 procent en er is een mooie nettomarge van bijna 7 procent. Bij Pierre & Vacances bedraagt die slechts een half procent. De nettowinst liet toe het dividend met 30 procent te verhogen tot 0,65 euro per aandeel. Dat geeft een mooi dividendrendement van 2,80 procent. Ook in andere termen zoals de koers-winstverhouding en de koers-boekwaardeverhouding is Compagnie des Alpes het goedkoopste aandeel van de sector. Sinds de speculatie rond een Chinese overname uit de koers is verdwenen, is de koers 30 procent teruggevallen tot een zeer redelijke waardering. Vandaar dat we het aandeel weer actiever volgen.

Pierre et Vacances: diepe duik

Met een marktkapitalisatie van 167 miljoen euro is Pierre & Vacances veruit het kleinste van de drie beurswaarden. Groupe Pierre et Vacances CenterParcs is ontstaan uit de fusie van het Nederlandse Center Parcs en het Franse Pierre et Vacances. In 2001 nam Pierre et Vacances het Nederlandse Gran Dorado over. Later dat jaar palmde het ook Center Parcs in. Gran Dorado had in 1997 de verhuuractiviteiten van Creatief Vakantieparken overgenomen en was daarmee de grootste aanbieder van bungalowvakanties van Europa geworden. De kleine parken zonder veel voorzieningen werden doorverkocht aan Landal Greenparks en Roompot. In april 2007 nam de groep het Belgische Sunparks over. Ze is nu de Europese in vakanties dicht bij huis. Met zijn aanvullende toeristische merken (Pierre et Vacances, Center Parcs, Sunparks, Villages Nature Paris, Aparthotels Adagio en Maeva.com) exploiteert de groep een toeristisch park meer dan 45.000 appartementen en huizen op meer dan 279 locaties in Europa.

Het grootste probleem voor het aandeel Pierre et Vacances is de zeer lage winstgevendheid van de groep. Op de beurs presteert het aandeel al sinds begin 2018 erg slecht. Nauwelijks twee jaar geleden werd nog 50 euro betaald voor een aandeel Pierre et Vacances. Vandaag is dat 60 procent minder. Waar de twee andere concurrenten elk ongeveer een derde van hun winst uitkeren in de vorm van een dividend aan de aandeelhouders, komt Pierre et Vacances nauwelijks toe aan een dividend door de geringe rendabiliteit en de hoge schuldenlast. Het dividend is dan ook verwaarloosbaar. Begin dit jaar werd nog een mooie investering van 60 miljoen euro in de Belgische Center Parcs-vakantieparken Erperheide en De Vossemeren aangekondigd. Maar dat is niet voldoende om het aandeel in de portefeuille op te nemen.

Belgisch succes

Studio 100, het bedrijf dat Hans Bourlon en Gert Verhulst oprichtten in 1996 is wereldwijd uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke familie-entertainmentbedrijven. Er werken vandaag meer dan 900 werknemers en Studio 100 heeft kantoren in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten. Plopsa, de themaparkdivisie, beheert zeven attractieparken.

In 2008 nam Studio 100 EM Entertainment over. Dat is een grote internationale speler in de productie en de distributie van kinder- en jeugdprogramma’s. Met de overname werd Studio 100 de eigenaar van een hele reeks tv-klassiekers, met onder meer Maya de Bij, Heidi, Pippi Langkous, Wickie de Viking, Nils Holgersson, Lassie en Black Beauty. In februari 2017 verwierf Studio 100 Media AG het meerderheidsbelang in m4e AG. Dat is een internationaal mediabedrijf dat zich richt op content voor kinderen en familie. M4e AG is een leider in creatie, productie, distributie en marketing van geanimeerde en live actieprogrammering.

Er zijn vandaag geen aandelen van Studio 100 te koop op de beurs. Maar investeren in het succes is mogelijk via een obligatie op de secundaire markt. Die draagt een jaarlijkse coupon van 3,35 procent. Ze loopt af op 23 juni 2022 en kost ongeveer 104,5 procent van de nominale waarde. Dat brengt het brutorendement op 1,86 procent.

Partner Content