Benut de bodemniveaus bij Boskalis

© Boskalis

Boskalis gaat door de moeilijkste periode in meer dan een decennium. Maar we verwachten beterschap. Daarop spelen we in met deze opties.

Boskalis, de grootste baggermaatschappij ter wereld, kende tot midden 2015 gouden tijden. Het aandeel was een absolute beursster. Intussen is veel veranderd. De koers zit al twee jaar in een sukkelstraatje. We gaven eind april de raad de aandelen te kopen en er eventueel een calloptie op te schrijven. De call september 2017 met uitoefenprijs 35,00 euro kwam in het vizier. We kregen daar 0,70 euro voor. Vandaag is die optie waardeloos geworden. Als de koers van het aandeel op en neer gaat (vooral neerwaarts) smelt de tijdswaarde van zo’n contract als sneeuw voor de zon. Zo luidden onze woorden. En zo geschiedde. Op die manier heeft u het rendement opgekrikt met iets meer dan 2 procent in vier maanden.

Boskalis gaat door de moeilijkste periode in meer dan een decennium. Maar we verwachten beterschap. Het orderboek is goed gevuld. Volgend jaar moet dat resulteren in hogere koersen. Het aandeel is vandaag, uitgedrukt in koers/boekwaarde, ongeveer de helft minder waard dan in 2010. Door de lagere winst ligt de koerswinstverhouding nu even hoog als toen. Vanaf 2018 rekenen we op een herstel van de winst.


Geschreven call

Schrijf call Boskalis dec. ’17 met uitoefenprijs 28 euro @ 1,00 euro

Wie de aandelen bezit, kan nog eens hetzelfde nummertje opvoeren en met geschreven calls het rendement proberen op te krikken. Met dit contract haalt u direct 100 euro binnen (100 x 1 euro) per geschreven call. Dat is net geen 4 procent. Als de koers snel stijgt tot boven 28 euro, dan moet u misschien de aandelen leveren. U zal dan 28 euro ontvangen, wat het totaal op 29 euro per aandeel brengt. Slabakt de koers tot december, dan is de ontvangen premie definitief van u.


Geschreven put

Schrijf put Boskalis dec. ’17 met uitoefenprijs 28 euro @ 1,60 euro

Ook als u geen aandelen Boskalis bezit, kunt u een graantje meepikken. Schrijf bijvoorbeeld de put december 2017 met uitoefenprijs 28 euro. U ontvangt 160 euro (100 x 1,60 euro) voor uw engagement om eventueel aandelen Boskalis te kopen tegen 28 euro. In feite betaalt u in dat geval 26,40 euro (28-1,60). Maar wanneer de koers een tijdje zijdelings beweegt, verliest zo’n contract snel tijdswaarde. Dat speelt altijd in het voordeel van de optieschrijvers.

Partner Content