Beursmalaise in China

Niets is zo deprimerend als een blik op de grafiek van de Chinese beursindexen over de voorbije vijf jaar.

De voorbije jaren hebben strategen, analisten en journalisten meermaals diep in hun arsenaal aan superlatieven moeten tasten om het Chinese groeiverhaal te beschrijven. Wat we sinds begin jaren tachtig in dat land aan economische ontwikkeling hebben gezien, is dan ook zonder voorgaande in de moderne economische geschiedenis. In 2010 was het gemiddelde Chinese bruto binnenlands product per hoofd (6725 USD) 4,4 keer dat van 1985 (1519 USD), of een kwarteeuw daarvoor. Over diezelfde sprong deden de Verenigde Staten en Duitsland een eeuw.

De Chinese economische groei is de jongste jaren wat afgekalfd, maar ze blijft tot de hoogste ter wereld behoren. In die context van aanhoudend hoge groeicijfers verwacht je een fraai beursparcours. Maar niets is zo deprimerend als een blik op de grafiek van de Chinese beursindexen over de voorbije vijf jaar. De Shanghai Stock Exchange Composite-index bijvoorbeeld stond in de zomer van 2009 nog op 3500 punten. Dezer dagen staat hij net boven 2000 punten. De absolute top dateert van het najaar van 2007, net boven 6000 punten.

Transformatie

De Chinese lokale beurzen hebben wereldwijd een van de minste prestaties neergezet in de afgelopen vijf jaar. Voor de meeste beleggers is de combinatie van zulke sterke groei en zo’n zwakke beurs een groot raadsel. Tegen ongeveer 10 keer de verwachte winst oogt de beurs van Sjanghai in elk geval goedkoop. Naast problemen van corporate governance (minderheidsaandeelhouders hebben maar minimale rechten) speelt de transformatie van de Chinese economie een belangrijke rol.

In de beursindexen zijn exportbedrijven oververtegenwoordigd. Die verliezen aan concurrentiekracht, doordat de lonen in China de voorbije jaren fors zijn gestegen. Dat is een prima evolutie voor de economie, die evolueert naar een focus op de groei van de consumptie, maar het is een nachtmerrie voor de exportbedrijven, die hun marges zien dalen en steeds meer contracten verloren zien gaan. Die orders worden binnengehaald door de nieuwe opkomende landen zoals Bangladesh, Laos en Vietnam.

De succesvolle bedrijven op de consumptiemarkt zijn nog te weinig in de indexen vertegenwoordigd. Maar ze zijn wel in opmars. In de rubriek ‘derivaten’ (zie p. 8) reiken we mogelijkheden aan om in te spelen op de Chinese aandelenmarkten.

BELEGGERSCOMPETITIE 2014

Aanstaande maandag, 17 februari, gaat de Beleggerscompetitie 2014 van start. Gedurende twaalf weken, tot vrijdag 9 mei, kunt u een fictief startkapitaal van 100.000 EUR beleggen in de aandelen van NYSE Euronext-beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs, de DAX-index, en een rist trackers en turbo’s. U maakt kans op geweldige prijzen, waaronder een Huyndai i30 Wagon. Schrijf u in op www.beleggerscompetitie.be. Op Kanaal Z, via de Roularta websites en Twitter (#Belcom14 en @DannyReweghs) volgen we deze beurswedstrijd van nabij op.

Partner Content