Bpost en Asian Citrus

Er is eindelijk nog eens een beursintroductie van enige omvang op komst voor Euronext Brussel. Zou u aanraden om op aandelen van Bpost in te tekenen?

We kunnen enkel maar enorm opgetogen zijn over de eerste, omvangrijke beursintroductie op NYSE Euronext Brussel in 3,5 jaar. Alleen al daarom is de komst van Bpost belangwekkend nieuws. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een duidelijk advies omtrent het aandeel te formuleren. Daarvoor is het wachten op het prospectus, met de introductieprijs en meer uitleg met betrekking tot de toekomstperspectieven. Met uitzondering van de tweede helft van de jaren ’90 (‘de gouden beursjaren’) zijn intekenaars op IPO’s zelden meteen rijk geworden. Er is immers steeds een verkoper nodig die zijn stukken moet aanbieden en dat gebeurt doorgaans op voor hem een mooi of zelfs ideaal verkoopmoment. Bpost wordt in elk geval een van de grotere introducties ooit op de Brusselse beurs. In 2005 werden het Britse investeringsfonds CVC Capital en de Deense Post aandeelhouder bij Bpost. In 2009 kocht CVC het deel van de Deense Post en het bezit tot de IPO 49,9% van de aandelen. De resterende 50,1% zitten en blijven zitten bij de Belgische Staat. Enkel CVC wil de helft van zijn positie verkopen. CVC zit er al 8 jaar in en dat is voor een private-equitygroep een lange periode. Maar de ommekeer van een logge, verlieslatende maatschappij naar een meer flexibele, winstgevende groep is wel gerealiseerd. En daarop wil CVC nu cashen. Als intekenaar op Bpost-aandelen krijg je dat niet meer cadeau. Beleggers zullen dan ook gelokt worden met een hoog dividendrendement. Bpost zal 85% van de winst aan de aandeelhouders gaan uitkeren. Die hoge pay-outratio houdt natuurlijk wel al het risico in dat, als de winst onder druk komt, snel over een dividendverlaging zal worden gespeculeerd (zie de huidige situatie bij Belgacom). Anderzijds zal de geldhongerige Belgische Staat een zo hoog mogelijk dividend wensen. Maar hoe zal de overheid reageren als daarvoor een belangrijke sanering nodig is, met honderden of duizenden ontslagen? Brieven en pakjes bestellen is in een steeds meer gedigitaliseerde maatschappij geen groeiverhaal. Dat is alom bekend. De Oesterreichische Post is het voorbeeld van Bpost, want redelijk succesvol. Anderen, zoals PostNL, zijn de jongste tijd een drama voor de aandeelhouders. We komen sowieso terug op deze belangwekkendste beursgang in jaren te Brussel in een van de volgende nummers, met een concrete aanbeveling.

Mogen we nog vertrouwen hebben in de cijfers van Chinese maatschappijen. Ik lees her en der nog steeds van fraudegevallen van Chinese vennootschappen op de Amerikaanse beurs. Als aandeelhouder van Asian Citrus maak ik mij dan toch wel zorgen.

Dit is natuurlijk een terechte bezorgdheid omtrent Chinese aandelen in het algemeen en Asian Citrus (27,50 GBp; ticker ACHL op de beurs van Londen en Hong Kong; ISIN-code BMG0620W2019) in het bijzonder. Nu ja, boekhoudkundige fraude is zeker geen exclusief Chinees probleem. Het kan ook onder onze ogen of betrekking hebben op een groot en bekend Amerikaans bedrijf. Denken we maar aan Lernout&Hauspie en Enron. Maar het is onmiskenbaar zo dat Chinese bedrijven daaraan veel meer gevoelig zijn. Enige tijd geleden was er trouwens heel veel heisa omtrent de Chinese groenteproducent Chaoda Modern Agriculture. Op het moment van de berichtgeving omtrent fraude een operationele partner en aandeelhouder van Asian Citrus. Asian Citrus verbrak onmiddellijk alle operationele banden met Chaoda en haalde het bedrijf uit de aandeelhoudersstructuur. Dat op zich wekte toch enig vertrouwen, maar zekerheid biedt het natuurlijk niet. Aan de manier van communiceren bij deze grootste sinaasappelplantage-eigenaar en -exploitant van China kan ook gewerkt worden. En we kunnen niet zeggen dat de groep het afgelopen jaar veel positief nieuws te melden had. Het meest recente (teleurstellende) nieuws was dat door slechte weersomstandigheden in 1 van de 2 operationele plantages (de Hepu-plantage) sprake is van een infectieziekte bij de sinaasappelen (‘citrus canker’), die de opbrengst van de zomeroogst behoorlijk zal aantasten. Voor de eerste 6 maanden van het boekjaar was de winst per aandeel van 2,6 naar 2,0 pence (GBp) gezakt. De analistenconsensus bedroeg toen 5,2 pence per aandeel voor het volledige boekjaar. Die is al gezakt naar 4,6 pence, maar dreigt mogelijk nog verder te zullen dalen. Het lopende boekjaar is het tweede boekjaar op rij dat (ver) onder de verwachtingen blijft, omdat van de verhoopte winstgroei niks in huis komt. Anderzijds liggen de puzzelstukken nog steeds klaar om er een fraai groeiverhaal van te maken, en daarvan gaat de zeer lage waardering vandaag absoluut niet meer uit. Vandaar dat het aandeel (voorlopig) het voordeel van de twijfel krijgt. Het advies blijft ‘houden’ (rating 3C).

Partner Content