Braziliaanse real wacht op economisch herstel

Braziliaanse real © reuters

De real staat niet ver van het laagste niveau in tien jaar. Enkel een economische opleving kan de Braziliaanse munt soelaas bieden.

Terugblik op 2019

Brazilië maakte de jongste jaren een harde recessie door. Meer dan 10 procent van de bevolking is werkloos. Minister van Economische Zaken Paolo Guedes en zijn president, de flamboyante Jair Bolsonaro, willen in een versneld tempo overheidsbezittingen (mijnbouw en energiesector) privatiseren. Corruptie is al vele jaren de kwelduivel van Brazilië. Economen verwachten minder dan 1 procent groei voor 2019. De Braziliaanse real zit in een dalende trend. De munt zakte dit jaar al met een kleine 10 procent in waarde.

De verwachtingen voor de economie

Brazilië is een paradijs voor renteniers en een hel voor ondernemers, zei minister Guedes. Om dat te veranderen, moeten de overheidsuitgaven fors zakken. Een derde daarvan gaat naar de pensioenen. Dat werkt zo verstikkend dat de Braziliaanse economie zelfs tot stilstand is gekomen. Voor 2020 worden de voorspellingen bijgesteld naar 2 à 2,5 procent groei. Verwacht wordt dat de besparingen op de overheidsuitgaven als gevolg van de pensioenhervorming de komende tien jaar tussen 700 en 800 miljard Braziliaanse real zullen uitkomen (160 tot 180 miljard euro), wat zou kunnen leiden tot een herstel van de kredietwaardigheid en een toename van de zakelijke kredietverlening. Peilingen wijzen erop dat de voorgestelde hervormingen een goede kans maken te worden goedgekeurd.

De verwachtingen voor de Braziliaanse real

De real staat niet ver van het laagste niveau in tien jaar. Het is niet direct duidelijk hoe de munt de neerwaartse spiraal kan doorbreken. Van de rente zal de steun niet komen. Die is dit jaar al vier keer gezakt (tot 4,50%). De inflatie bedraagt 2,5 procent op jaarbasis. Pas als er duidelijke tekenen komen van een economie die verstevigt, kan de Braziliaanse real weer opveren.

Partner Content