Cacao weer op dreef

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In juni stond de cacaoprijs nog op het laagste niveau sinds de zomer van 2007. Door het overaanbod was de prijs in minder dan een jaar bijna gehalveerd. Het derde kwartaal bracht al beterschap en ook de voorbije weken is cacao vrij goed op dreef.

Meer dan 70 procent van de productie van cacao bevindt zich in West-Afrika. Ivoorkust en Ghana zijn de grootste aanbieders. Een concentratie van die omvang aan de aanbodzijde maakt dat de opbrengsten erg gevoelig zijn voor jaarlijkse schommelingen. Volgens schattingen van de International Cocoa Organisation (ICCO) piekte de globale oogst van cacaobonen in 2016-2017 (1 oktober tot 30 september) op 4,7 miljoen ton. Door die recordproductie was er een overaanbod, dat de ICCO schat op 371.000 ton.

Het nieuwe oogstjaar begon vorige maand, maar nu al is duidelijk dat de opbrengst een stuk lager zal zijn. Voor cacao zijn er twee oogstperiodes. De belangrijkste oogst loopt van oktober tot maart, met in West-Afrika een piek in januari en februari. De voorbije maanden vielen grote hoeveelheden neerslag in delen van West-Afrika, wat maakt dat de opbrengsten minstens 10 procent lager uitkomen.

Ondanks de recordoogsten van vorig oogstjaar waren de opbrengsten voor de boeren erg mager. De overheden van Ivoorkust en Ghana hanteren een systeem met een gegarandeerde minimumprijs. Boeren proberen uiteraard tegen de hogere marktprijs te verkopen aan tussenhandelaren. Maar verschillende marktpartijen hadden grote hoeveelheden cacao op termijn gekocht met de bedoeling die met winst door te verkopen. Dat is lucratief zolang de prijs niet daalt, wat vorig jaar dus wel gebeurde. De grootste slachtoffers waren de boeren die zich tevreden moesten stellen met het minimumtarief. Boeren die met verlies moesten verkopen, lieten de vruchten aan de bomen hangen.

Gewijzigde marktperceptie

De prijsdalingen hebben wel een gunstige impact op de vraag. De hoeveelheid cacaobonen die werd verwerkt naar boter en poeder lag in het derde kwartaal zowel in Azië als in Europa boven de verwachtingen. Azië blijft de sterkste groeimarkt en is ook de motor achter de stijgende globale chocoladeconsumptie. Bij landbouwgrondstoffen als cacao kan de marktperceptie snel wijzigen. De fundamentele marktsituatie bij cacao is de voorbije maanden ontegenzeggelijk verbeterd en de huidige prijs houdt geen rekening met een deficit.

Partner Content