China is luxeland

Volgens een studie van het studiebureau McKinsey nemen de Chinese consumenten tegen 2015 een vijfde van de wereldluxemarkt voor hun rekening.

Het gezegde ‘wie het breed heeft, laat het breed hangen’ kun je in de economie vertalen als ‘wie veel geld heeft, laat ook veel geld rollen’. Dat blijkt van alle tijden en van alle culturen te zijn. Mensen die rijk en succesvol zijn, wil dat vaak op de een of andere manier tonen aan hun medemensen. Het is ook een basisgegeven voor een van de meest succesvolle industrietakken in de economie, de luxesector. Dat was al in de oudheid het geval, maar we zien het vandaag ook volop bij de sterke groei van China en andere opkomende landen.

Volgens een studie van het wereldvermaarde studiebureau McKinsey nemen de Chinese consumenten tegen 2015 een vijfde van de wereldluxemarkt (22%) voor hun rekening. De Chinese uitgaven voor luxegoederen zullen tegen dan zijn opgelopen tot 180 miljard renminbi (RMB) of yuan (CNY). Omgerekend gaat het om 27 miljard USD. Een opmerkelijke toename, want in 2010 bedroeg het Chinese aandeel op de luxemarkt nog maar 12%. De dynamiek van de luxeproducenten is vooral toe te schrijven aan de groei van de hogere middenklasse in dat land (Chinezen met een jaarinkomen van minstens 300.000 CNY of 46.000 USD). Volgens McKinsey zullen tegen 2015 al 76 miljoen Chinezen tot die groep behoren, zodat het aantal Chinezen met voldoende middelen om regelmatig luxegoederen te consumeren tussen 2010 en 2015 zal zijn gestegen van 87 naar afgerond 200 miljoen.

Luxe dijt uit

McKinsey ondervroeg 1500 bemiddelde Chinezen naar hun consumptie van luxeproducten. Het kwam tot de drie belangrijke conclusies. Om te beginnen voelen steeds minder Chinezen schroom om luxeproducten te kopen. Daarnaast stelde de studie vast dat de Chinezen door hun grotere vertrouwdheid met luxe ook steeds kieskeuriger worden. Terwijl ze tot voor kort enkel aandacht hadden voor het merk, beginnen ze ook te letten op de prijs-kwaliteitsverhouding, al blijft het merk wel cruciaal. Tot slot toont het onderzoek aan dat de Chinese luxeconsument al lang niet meer alleen in Peking of Sjanghai woont, maar steeds meer ook in de kleinere steden. Daar is nu de sterkste groei te zien. In 2015 wordt in zestig steden _ en niet langer in dertig zoals in 2010 _ een omzet van meer dan 500 miljoen CNY per jaar uit luxeproducten gerealiseerd.

McKinsey besluit dat er nog altijd mooie kansen liggen voor de westerse luxegroepen in China. Factoren zoals de naambekendheid, een jarenlange traditie en vakmanschap blijven essentieel en kunnen de Chinese luxeconsument bekoren. Ondanks een minder beursjaar 2013 blijft LVMH met voorsprong de grootste speler in dat segment (zie ‘Flash’ p. 7).

Partner Content