Chinese aandelen nemen een hoge vlucht

De jongste tijd is het nieuws uit China niet bepaald opbeurend. Toch zijn de Chinese beurzen in goeden doen.

De jongste tijd is het nieuws uit China niet bepaald opbeurend. Het groeicijfer van de tweede grootste economie ter wereld werd recentelijk bijgesteld naar 7,4% en de consensusprognose voor 2015 gaat uit van een verdere daling naar 7%. Dit zou meteen het laagste groeicijfer in 24 jaar zijn. Begin deze week ontgoochelde ook het PMI-cijfer, dat de activiteit in de Chinese verwerkende industrie meet. Deze index kwam uit op 50,3, wat impliceert dat op dit moment nauwelijks sprake is van groei. Recente rapporten van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Amerikaanse Conference Board gooiden olie op het vuur door uit te pakken met nog lagere prognoses voor de periode tot 2025.

Beursherstel

Toch zijn de Chinese beurzen de jongste maanden in goeden doen. Dat kan op het eerste zicht contradictorisch lijken met de macro-economische situatie. De Shanghai Composite-index legde de voorbije jaren een atypisch parcours af. De index piekte op 6000 punten in 2007, verloor daarna twee derde van zijn waarde, om tegen de zomer van 2009 weer op 3500 punten aan te belanden. De voorbije vijf jaar ging er nog eens 40% af. Die evolutie staat in schril contrast met de westerse aandelenbeurzen. Hoewel de groei en de vooruitzichten van de westerse economieën op zijn zachtst gezegd ook bepaald niet schitterend ogen, rijgen de meeste westerse beurzen wel de records aaneen.

Sinds deze zomer klom de Shanghai Composite wel van 2000 naar 2750 punten, het hoogste peil sinds juli 2011. Deze klim heeft verschillende oorzaken. Een eerste is dat de Chinese centrale bank voor het eerst sinds 2012 de rente heeft verlaagd. Enerzijds uiteraard om de economie een duw in de rug te geven, maar anderzijds ook om de opmars van de yuan te stuiten. China beschouwt de Japanse monetaire politiek als erg hinderlijk. Door de zwakke Japanse yen (JPY) dreigt China in de regio namelijk marktaandeel te verliezen. De depositorente van de centrale bank daalde met 25 basispunten, naar 2,75%, en ook de rente op één jaar werd met 40 basispunten verlaagd, naar 5,6%.

Openstelling

Naast de renteverlaging en de hoop op verdere monetaire stimuli is ook de gedeeltelijke openstelling van de beurs van Sjanghai voor internationale investeerders een belangrijke factor. De nieuwe handelslink, die de Sjanghai-Hongkong-connectie wordt genoemd, opende op 17 november de deuren naar 568 Chinese bedrijven met een gezamenlijke marktwaarde van meer dan 2000 miljard USD. Tot nog toe was de toegang tot de zogenoemde A-aandelen, die op de beurs van Sjanghai (en die van Shenzhen) noteren, heel beperkt. De connectie verloopt overigens in beide richtingen, waardoor Chinese beleggers nu ook aandelen met een notering in Hongkong kunnen kopen. Het is echter niet zo dat de handel nu helemaal vrij is. De beursautoriteiten leggen een dagelijks quotum van 2,1 miljard USD op.

Specifieke trackers

We hebben het in deze bijdrage over enkele trackers die specifiek gericht zijn op deze A-aandelen. Volgende week komen dan een aantal algemene China-trackers aan bod. De A-aandelen (en bijgevolg ook de betrokken trackers) reageerden zowel op de internationalisering als op de renteverlaging erg goed, in die mate zelfs dat ze de eerste dagen slachtoffer werden van hun eigen succes.

Wanneer de vraag naar een bepaalde tracker het aanbod overstijgt, zal de uitgever in principe deelbewijzen creëren tot er een nieuw evenwicht is. Daardoor is de beurswaarde van de tracker normaal altijd ongeveer gelijk aan die van de onderliggende activa. In het geval van Chinese A-aandelen ligt dit net even anders. China beperkt namelijk de hoeveelheid aandelen die buitenlandse fondsbeheerders kunnen kopen via een quotasysteem, om op die manier de toestroom van internationaal kapitaal beter te kunnen controleren en sturen.

Bij een hoge vraag naar de tracker kan de uitgever dus op een bepaald moment geen deelbewijzen meer bijdrukken. Het gevolg is dat er dan een onevenwicht ontstaat en de tracker met een premie gaat noteren. Dit is exact wat er gebeurde met de tracker van Deutsche Bank die we hieronder bespreken. Investeerders moeten zich van deze situatie bewust zijn. Het is dus geen goed idee om orders aan marktprijs (zonder limiet) door te geven.

Deutsche X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares ETF

Tickersymbool: ASHR

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: +25,1%

Gemiddeld dagvolume: 651000

Activa onder beheer: 634 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,82%

Sinds Deutsche Asset & Wealth Management deze tracker introduceerde, is hij tot een succes uitgegroeid. De onderliggende waarde is de CSI 300-index van Chinese A-aandelen. Het gewicht van de financiële sector is het hoogst, met 32,45%, gevolgd door de industriële sector met 13,45% en technologie met 9,7%.

Market Vectors China A-Shares ETF

Tickersymbool: PEK

Beurs: NYSE Arca

Prestatie sinds 1/1/2014: +22,2%

Gemiddeld dagvolume: 35000

Activa onder beheer 41 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,72%

Deze tracker van uitgever Van Eck Global is wat beheerd vermogen en volume betreft het kleine broertje van ASHR. De onderliggende index is dezelfde (CSI 300), maar de jaarlijkse beheersvergoeding ligt net iets lager.

KraneShares Bosera MSCI China A-Shares ETF

Tickersymbool: KBA

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: maart 2014

Prestatie sinds oprichting: +36,6%

Gemiddeld dagvolume: 4000

Activa onder beheer 4 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,85%

KraneShares is een erg jonge ETF-uitgever die zich met 3 trackers op China concentreert. De tracker gespecialiseerd in A-aandelen noteert nog maar sinds maart van dit jaar, wat de lage volumes en activa onder beheer kan verklaren. De onderliggende waarde is, in tegenstelling tot de twee trackers hierboven, niet de CSI 300-, maar wel de MSCI China A-index. Die telt 242 bedrijven en het gewicht van de financiële sector is met 30,9% net iets lager.

Partner Content