Het CMB-aandeel is de afgelopen weken heel fors gestegen. Wat is de reden hiervoor en is het een goed moment om de aandelen die ik aan 15 EUR per aandeel kocht te verkopen? Betaalt CMB dit jaar een interim-dividend?

In ons vorige artikel over CMB (20,35 EUR; NYSE Euronext Brussel) maakten we nog gewag van een licht herstel van de scheepsvrachttarieven (zie IB 31A). De belangrijkste graadmeter daarvoor is de evolutie van de Baltic Dry Index (BDI). Het lichte herstel van die index is sinds begin september geëvolueerd naar een fors herstel. Terwijl de BDI op 2 september nog 1139 punten noteerde, staat die index nu op 1651 punten, een fenomenale stijging met ruim 40%. Begin juni bedroeg de BDI nog 800 punten. Dit verklaart meteen waarom het CMB-aandeel over dezelfde periode een sterke stijging van afgerond 15 EUR naar 20 EUR per aandeel neerzette. Het management van CMB gaf bij de publicatie van de halfjaarcijfers aan dat ze een versteviging van de markt in de tweede jaarhelft niet uitsluit. Het herstel van de index heeft vooral te maken met de verbeterende indicatoren uit China, waaruit blijkt dat er geen harde landing van de Chinese economie aan zit te komen. Toch is de situatie van overcapaciteit aan scheepstonnage de afgelopen weken niet veranderd. In die zin lijkt het forse herstel van de BDI voorbarig.

De voorbije jaren kon CMB zijn blootstelling aan de lage spottarieven beperken via vroeger afgesloten langetermijncontracten. Aangezien die tariefbescherming de komende jaren afloopt, is het recente herstel van de BDI niet alleen welgekomen, maar ook noodzakelijk om CMB uit de rode cijfers te houden. Net als vorig jaar heeft CMB daarom beslist geen interim-dividend uit te keren. Het wegwerken van de overcapaciteit in de droge bulk zal tijd vergen. Hogere tarieven zijn op termijn een noodzaak voor het overleven van de sector. Toch vinden we de recente stijging van de Baltic Dry Index te fors. In diezelfde zin zouden we ook niet achter de CMB-koers aanhollen en beleggers die in de buurt van 15 EUR per aandeel kochten, mogen de winst gedeeltelijk verzilveren. We verlagen het advies naar ‘kopen op correctie’ (rating 2B) en halen het aandeel uit onze ‘Inside Selectie’. We zijn opnieuw koper rond 18 EUR per aandeel.

Sinds enige tijd is de beurskoers van het aandeel van het Zweedse telecombedrijf Doro pijlsnel gestegen. Tijd om mijn aandelen te verkopen of toch nog bijhouden?

De koersprestatie van Doro (53,25 SEK; ticker DORO op de beurs van Stockholm; ISIN-code SE0000215493) is de afgelopen maanden ronduit indrukwekkend. Begin januari noteerde de koers nog 25 SEK per aandeel. Vanaf half mei, na de bekendmaking van de eerste kwartaalresultaten, is het hek van de dam. Toen het nieuws over de sterke tweedekwartaalcijfers op 21 augustus bekend werd, noteerde het aandeel al 38 SEK per aandeel, en de koers dikte nog eens aan met bijna 40%, waardoor die nu ruimschoots is verdubbeld tegenover begin 2013. In het eerste kwartaal was er nog de ontgoocheling dat de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) halveerde tot 3,7%, ondanks de omzetstijging met 22,6% tegenover hetzelfde kwartaal van 2012. Maar in het tweede kwartaal slaagde Doro er wel in de negatieve evolutie van de ebit-marge om te buigen, met een stijging van 2,9% vorig jaar naar 6,4%. In 2011 bedroeg de ebit-marge nog 8,3%. Voor het eerste semester van 2013 staat de teller hierdoor op 5,2%, vergelijkbaar met de eerste jaarhelft van 2012.

Doro wil duidelijk op zijn elan voortgaan want onlangs kondigde het bedrijf de lancering aan van een tweede smartphone, de Doro Liberto 810. Men maakt ook werk van het ontwikkelen van een nieuwe ‘Care’-afdeling, naast de bestaande ‘Consumer’-afdeling. De bedoeling is om met behulp van mobiele technologie de gezondheid van senioren vanaf afstand te kunnen opvolgen, om hen te helpen langer zelfstandig te wonen. Zo sloot Doro een overeenkomst met het Franse Withings om twee medische applicaties die vitale lichaams- en woonomgevingsinfo aanleveren op de Doro Liberto 810 te installeren. De Care-afdeling realiseerde in 2012 10% van de omzet, maar Doro ziet hier sterke groeimogelijkheden tegen hogere marges. Ook de overname eerder dit jaar van de Duitse distributeur IVS zal bijdragen aan de margeontwikkeling. Een deel van de overname wordt overigens gefinancierd via de uitgifte van 1.457.000 nieuwe aandelen (of 7,5% extra aandelen) tegen 27,89 SEK per aandeel.

Het omkeren van de negatieve ebit-margetrend mag dan een feit zijn, Doro is nog ver verwijderd van zijn ambitie om ze op te krikken tot 10%. Het is wel duidelijk dat de Zweden een nieuw elan te pakken hebben en technologisch de nodige stappen zetten om marktleider in het seniorensegment te blijven. Toch dringt een correctie zich op na de verschroeiende koersontwikkeling, en dus verlagen we het advies verder tot ‘afbouwen’ (rating 4C).

Partner Content