CMB en Thrombogenics

U bent al enige tijd positief voor het CMB-aandeel, maar de koers komt maar niet in beweging. Ook niet als de beurzen stijgen. Zal het koersherstel er nog wel komen?

De vraag van de juiste timing is natuurlijk steeds de moeilijkste. We volgen een beetje het management van CMB (15,14 EUR; NYSE Euronext Brussel), in die zin dat men aandelen moet kopen wanneer het slecht gaat in de sector, want dan staan ze (zeer) laag, om ze dan te verkopen wanneer het opnieuw zeer goed gaat, want staan de koersen (zeer) hoog. Niemand kan ontkennen dat het slecht gaat in de sector en dat de koers in het perspectief van het afgelopen decennium zeer laag staat. Het kan een kwestie van weken of maanden of nog wat langer zijn, maar ook topman (CEO) Marc Saverys is ervan overtuigd dat wie tegen deze lage koersen koopt op termijn een zeer mooi rendement zal halen. Hij voegt de daad bij het woord en koopt via zijn holding Saverco al enige tijd een flink pakket CMB-aandelen. Dit jaar alleen al gaat het om 137.500 aandelen, voor afgerond 2,1 miljoen EUR of gemiddeld 15,2 EUR per aandeel. CMB omschrijft 2012 zelf als het slechtste jaar van het afgelopen decennium. Maar bij de publicatie van de jaarcijfers van 2012 waren er ook de bemoedigende woorden: “Het is niet onrealistisch om, na nog enkele slechte kwartalen, de eerste tekenen van een gezonde heropleving te zien.” Het afgelopen jaar waren de gemiddelde vrachttarieven zo laag dat die de scheepvaartbedrijven veroordeelden tot verlies. Dit kan op lange termijn niet blijven duren, want dan gaat de scheepvaart failliet en stokt de wereldhandel. Toch nam vorig jaar de overcapaciteit nog toe. De aanhoudende verschroting, de hoge schrootwaarde en een krimpend nieuwbouworderboek wettigen niettemin een voorzichtig optimisme. Door de voorzienigheid en door in de ‘gouden jaren’ langetermijncontracten af te sluiten tegen hoge tarieven is CMB tot nog toe erg goed doorgekomen. Maar de scheepvaarttarieven moeten de komende kwartalen en jaren op een duurzame manier omhoog, omdat CMB steeds minder tariefdekking geniet van langetermijncontracten. De tariefindekking is gedaald tot het laagste peil in 10 jaar. Voor de grootste schepen valt de indekking terug van 56% dit jaar tot 36% volgend jaar. Voor de kleinere types opereert CMB al zo goed als volledig op de spotmarkt, ook omdat hier minder sprake is van overcapaciteit. Laat ons duidelijk zijn: een herstel van de tarieven is nodig voor CMB om de onderliggende winstgevendheid te behouden. Daarmee houdt de waardering van CMB rekening. Het aandeel blijft volgens ons ‘koopwaardig’ (rating 1B), met de nuance die we herhalen dat u wellicht nog enig geduld zult moeten oefenen alvorens het koersherstel zich zal aftekenen.

Ik ben al van in het begin ‘believer’ van Thrombogenics en ik blijf er op langere termijn in geloven. Maar klopt het dat er opties zijn op het aandeel? Want dat maakt het toch mogelijk om zijn positie af te schermen tegen tussentijdse dalingen, zoals tegenwoordig met die shorters.

De aandeelhouders van Thrombogenics (31,60 EUR; NYSE Euronext Brussel) zullen met de realiteit moeten leren leven dat er ook Amerikaanse beleggers in het aandeel actief zijn. Dat is voor Belgische beleggers steeds wennen. Het moge duidelijk zijn dat zonder de impact van Amerikaanse investeerders de koers in januari van dit jaar nooit tot 47 EUR zou zijn geklommen. Maar het is ook zonder discussie duidelijk dat de koers nooit tot 30 EUR zou zijn teruggevallen als er de jongste weken geen Amerikaanse hedgefondsen het aandeel zouden hebben zitten shorten.

Het klopt dat er sinds enkele maanden opties verhandelbaar zijn op Thrombogenics. Al moeten we wel meteen voor waarschuwen dat de verhandelbaarheid van de call- en putopties niet geweldig groot is, om niet te zeggen (voorlopig) beperkt. Er zijn natuurlijk heel wat strategieën mogelijk, maar aandeelhouders kunnen zich in dit soort volatiele aandelen best richten op het kopen van putopties. U doet dat uiteraard best op het moment dat de koers een flinke stijging achter de rug heeft en dus hoog staat. Eén contract slaat op 100 aandelen. Stel dat u 300 Thrombogenics-aandelen bezit, dan kan u 3 puts kopen op Thrombogenics met bijvoorbeeld uitoefenprijs 32 en looptijd september. Die 3 put-contracten geven u het recht om tot de derde vrijdag van september (20 september) 300 aandelen Thrombogenics tegen een prijs van 32 EUR per aandeel te verkopen. Op het moment van schrijven moet u daarvoor 2,30 EUR betalen per aandeel (los van de kosten) of een investering van 690 EUR op 9480 EUR (300 x 31,60 EUR per aandeel of de huidige waarde van uw Thrombogenics-aandelen). Herstelt de koers door, bijvoorbeeld, sterke halfjaarcijfers in augustus, dan was de bescherming overbodig en ‘verliest’ u de eerste 2,30 EUR per aandeel van het koersherstel (ongeveer 7%). Maar vallen die tegen en gaan de shorters extra in de aanval, dan bent u beschermd tegen een verdere daling onder 29,70 EUR (32-2,30).

Partner Content