Colruyt, Engie, Glencore, ING

Het grondstoffenaandeel Glencore maakte rare sprongen.

Colruyt

Colruyt, de supermarktgroep uit Halle, mikt voor het lopende boekjaar, dat op 31 maart 2016 eindigt, op een winst die die van vorig jaar minstens moet evenaren. Colruyt spreekt over een competitieve omgeving met druk op de marges en op de omzet. Toch toont de groep zich voorzichtig positief en verwacht ze een stijging van de omzet tussen 2 en 4%. Technisch blijft de koers het goed doen. Momenteel beweegt ze in een relatief smalle bandbreedte tussen 40 en 45 EUR. Op 40 EUR is ruime steun aanwezig. Vanaf 44 EUR neemt de weerstand toe. Een uitbraak uit die range zal de nieuwe richting bepalen.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Engie

De onbeschikbaarheid van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 door duizenden haarscheurtjes wordt verlengd tot Nieuwjaar. Die verlengde sluiting zal voor Engie een impact hebben op de recurrente nettowinst van 40 miljoen EUR per maand. Daarom verlaagt de Franse groep de vork voor de recurrente winst over 2015 tot 2,75 à 3,05 miljard EUR. Ze bevestigt dat 65 tot 75% van de winst wordt uitgekeerd, met een minimum van 1 EUR per aandeel. Op 15 oktober wordt een interim-dividend van 0,50 EUR per aandeel uitgekeerd. De koers van Engie staat, zoals die van de concurrenten, sterk onder druk. De trend keerde al geruime tijd naar dalend. Mogelijk wordt de dubbele bodem op 14 EUR opnieuw getest. Koopwaardig (1A).

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Glencore

Het grondstoffenaandeel Glencore maakte rare sprongen. Eerst daalde de koers op een dag met 30% en het leek erop dat Glencore “de nieuwe Lehman Brothers” ging worden, maar nadien werd het herstel ingezet. De baisse werd ingegeven door de lage grondstoffenprijzen en de hoge schuldpositie bij Glencore na de grote overname van Xstrata in 2013. Glencore maakte bekend financieel “solide” te zijn. Verschillende partijen willen een belang nemen in de landbouwtak van Glencore. De opbrengst daarvan kan worden aangewend om de hoge schuldenlast te verlagen. De groep kondigde vorige maand aan de schulden met 10 miljard USD te willen afbouwen, tot 20 miljard USD. De trend blijft dalend.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

ING

Opnieuw verkocht de Nederlandse financiële groep ING aandelen van Nationale Nederlanden. Ditmaal werden 40 miljoen aandelen van de hand gedaan, waardoor het belang van ING in de verzekeraar daalde van 37,1 tot 25,8%. De stukken werden via een versneld proces tegen 25 EUR per aandeel verkocht aan institutionele beleggers, waarbij Nationale Nederlanden zelf voor 150 miljoen EUR eigen aandelen inkocht. Na de top van eind juli van bijna 16 EUR per aandeel keerde de trend van het ING-aandeel inmiddels naar dalend. Op 12 EUR ligt de eerste horizontale steunzone. Op 13 en 14 EUR liggen redelijk solide weerstandzones.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content