De dollar heeft zijn piek bereikt

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We zien herstelpotentieel voor de euro. Wie daarop wil inspelen heeft een ruime keuze aan hefboomproducten.

De euro viel eind vorige maand terug naar het laagste niveau tegenover de dollar sinds mei 2017 . De euro-dollarkoers (EUR/USD) noteerde begin januari nog tegen 1,15, maar intussen is het valutapaar teruggevallen naar minder dan 1,12. Beide valutablokken kampen met problemen, maar de markt oordeelt dat die in de eurozone zwaarder wegen dan die in de Verenigde Staten. Begin dit jaar maakte de Amerikaanse centrale bank een bocht van 180 graden in de monetaire politiek. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell maakte een einde aan de serie renteverhogingen, terwijl ook de afbouw van de balans werd vertraagd. Dat is in theorie slecht nieuws voor de Amerikaanse munt, maar dat werd niet zo geïnterpreteerd. Andere valutablokken doen het namelijk niet beter, terwijl de dollar kan blijven profiteren van zijn status als wereldreservemunt. Daardoor wordt de munt als een liquide veilige haven beschouwd wanneer de onrust op de financiële markten toeneemt.

Door de conjunctuurvertraging in de eurozone schoof ook de Europese Centrale Bank (ECB) de monetaire verstrakking op de lange baan. Een eerste renteverhoging volgt op zijn vroegst in het voorjaar van 2020. Tegelijk blijft de onzekerheid rond de brexit op de euro wegen. Toch zien we herstelpotentieel voor de Europese eenheidsmunt, die ook technisch oververkocht is.


Ruim aanbod

De EUR/USD is een erg populair valutapaar bij investeerders en dat blijkt ook uit het aanbod van hefboomproducten. Alle uitgevers hebben een ruime keuze aan long en short turbo’s met uiteenlopende risiconiveaus. Het voordeel van dat grote aanbod is dat de spread of het verschil tussen de aan- en de verkoopkoers erg klein is (1 à 2 eurocent). We verwachten niet dat de EUR/USD weer de dieptepunten van begin 2017 (1,04) zal opzoeken. Voorzichtige beleggers kunnen dat bodemniveau wel als referentiepunt nemen voor de stop-loss. De EUR/USD turbo long 1,0388 met ISIN-code NL0013180532 noteert op Euronext en wordt uitgegeven door Goldman Sachs Markets (www.gsmarkets.be).

Typisch voor afgeleide producten op valuta is dat de hefbomen meestal hoog zijn wegens de _ in normale marktomstandigheden _ kleine procentuele wijzigingen. Hoewel die stop-loss onder het dieptepunt van 2017 ligt, bedraagt de hefboom wel 13,3. Nog minder risico is er bij de EUR/USD turbo long 0,991 (NL0012852123) van dezelfde uitgever, waarvan de stop-loss zelfs onder het pariteitsniveau ligt. Toch bedraagt de hefboom nog altijd 8,5. Meer risico kan ook, bijvoorbeeld met de EUR/USD turbo long 1,079 (ISIN-code NL0013188840). Bij die turbo klimt de hefboom naar 25,3. Indien de EUR/USD vanaf de huidige stand (1,1188) naar 1,13 zou klimmen, dan stijgt de waarde van die turbo met een kwart. Een stop-loss boven de technische steun van 1,086 zouden we hoe dan ook afraden.

Partner Content