De groeimogelijkheden van Alibaba

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er wacht de nieuwe CEO van Alibaba geen makkelijke taak. Maar rekening houdend met de groeimogelijkheden die het bedrijf nog heeft, gaan we toch aan de stierenkant zitten.

De charismatische leider en oprichter van Alibaba, Jack Ma (56), heeft met een rockconcert afscheid genomen van zijn medewerkers. Ma heeft twintig jaar de Chinese e-commercegroep geleid. Ze heeft een beurswaarde van 460 miljard dollar. Ma’s opvolger, Daniel Zhang, wacht de aartsmoeilijke taak nieuwe groeimarkten aan te boren. Maar de situatie is in twintig jaar enorm geëvolueerd. De Chinese e-commercesector is veel rijper geworden. De eerste helft van 2019 bedroeg de groei van de onlineverkoop van de detailhandel minder dan de helft van die van vorig jaar. Zhang zal ver over de Chinese grenzen moeten kijken. Dat is Ma nooit echt goed gelukt.

Voorts is de verwachting dat de nieuwe CEO de activiteiten zal uitbreiden naar financiële diensten, cloudcomputing en artificiële intelligentie. Alibaba blijkt almaar meer marge te verliezen op de basisactiviteiten. Daar zit de zware concurrentie van de alliantie tussen Tencent en JD.com voor veel tussen. We gaan ervan uit dat Alibaba zijn tweede adem zal vinden. De economische groei van China is nog steeds indrukwekkend. De consumentenuitgaven stijgen nog fors. Op termijn wil het bedrijf de helft van zijn omzet in het buitenland halen.

Zuiver op basis van de cijfers op papier is Alibaba geen goedkoop aandeel. We spreken over een koers-winstverhouding van bijna 27. De koers-boekwaarde is met 6,5 ook aan de hoge kant. Maar rekening houdend met de groeimogelijkheden die het bedrijf nog heeft, gaan we toch aan de stierenkant zitten. We gaan dus à la hausse met een geschreven putoptie.


Geschreven put

Schrijf de put Alibaba december met uitoefenprijs 175,00 dollar @ 9,00 dollar

Door het schrijven van dat contract nemen we de plicht op aandelen Alibaba te kopen tegen 175 dollar, als de koper van de put dat wenst. We ontvangen voor die verplichting een mooie premie van 9 dollar. Zolang de koers boven 175 dollar blijft, hoeven we niets te doen. We steken de premie op zak. Pas bij een forse koersdaling van het aandeel moeten we wellicht de stukken kopen. We betalen dan 175 dollar verminderd met de ontvangen premie van 9 dollar, dus 166 dollar. Dat is 6,5 procent onder de huidige koers. Let wel: de contractgrootte voor dit aandeel is 100. Het betekent dat 1 optie slaat op 100 aandelen. Per uitgeoefende put moet de aangewezen schrijver dus 17.500 dollar (100 x 175 dollar) ter beschikking houden. De schrijver ontvangt anderzijds 900 dollar per geschreven contract.

Partner Content