Delhaize, Option, Vivendi en Vodafone

De beleggers reageerden negatief op de jaarcijfers van Delhaize, de Belgische retailer met grote belangen in de Verenigde Staten.

Delhaize

De beleggers reageerden negatief op de jaarcijfers van Delhaize, de Belgische retailer met grote belangen in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot het omzetcijfer van 21,1 miljard EUR, dat al bekend was en dat aan de verwachtingen voldeed, liep het minder met de winstgevendheid. Zo daalde de recurrente bedrijfswinst met 4,2%, tot 753 miljoen EUR. Met de nettowinst was het beter gesteld, want die steeg met 72%, tot 179 miljoen EUR. De winst werd in 2012 echter negatief beïnvloed door herstructureringslasten en waardeverminderingen. Het dividend over 2013 klimt met 11%, tot 1,56 EUR per aandeel. Ondanks de recente daling blijft de trend stijgend. Op 46 EUR ligt een vrij stevige horizontale steunzone.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Option

Echt nieuws is het allang niet meer, maar Option zit andermaal in acute geldnood. In 2013 presteerde de groep niet denderend. CloudGate is het enige overgebleven product. Het wordt gebruikt om diverse toestellen aan te sluiten op het internet en die met elkaar te doen communiceren. De verkoop van CloudGate bleef beperkt tot 16.000 stuks. Dankzij de verkoop van oudere producten en die van de gsm-modules kwam de totale omzet uit op 9,4 miljoen EUR. Eind december 2013 had Option slechts 1,6 miljoen EUR in kas. Voor 2014 mikt het op de verkoop van 40.000 CloudGates en wil de groep cashneutraal zijn. Technisch bekeken blijft de trend neutraal. Op 0,20 EUR bevindt zich de laatste steun. Slechts een doorbraak boven 0,40 EUR genereert een technisch aankoopsignaal.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Vivendi

Het Franse mediaconcern Vivendi kiest niet voor het bod van Bouygues op zijn mobilofoondochter SFR, maar wel voor dat van Altice, een kleinere speler. Altice biedt 11,75 miljard EUR voor SFR en geeft Vivendi een belang van 32% in het nieuwe fusiebedrijf. Vivendi liet weten dat het gedurende drie weken exclusieve onderhandelingen wil voeren met Altice. De Franse overheid heeft echter een voorkeur voor een fusie met Bouygues, omdat het aantal gsm-aanbieders in Frankrijk daardoor zou worden herleid tot drie. Sinds het dieptepunt van april 2012 (12,41 EUR) is de koers van Vivendi al mooi opgelopen. Op 20 EUR bevindt zich de eerste horizontale steun, gevolgd door nieuwe steun op 19 en 18 EUR. De trend van Vivendi blijft tot nader order stijgend.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Vodafone

Het blijft bewegen in de telecomsector. Zo verwerft de Britse gsm-reus Vodafone het Spaanse kabelbedrijf Ono voor een bedrag van 7,2 miljard EUR. Die nieuwe aankoop past in de consolidatie van de Europese telecomsector. De bedoeling van Vodafone bestaat er blijkbaar in een pan-Europees kabelnetwerk uit te bouwen, om gewapend te zijn tegen de concurrentie van groepen als Netflix. Cash is geen probleem voor Vodafone, want de Britten rijfden vorig jaar 93 miljard EUR binnen uit de verkoop van een belang van 45% in Verizon Wireless aan moederbedrijf Verizon. De technische trend van het aandeel blijft à la hausse gericht. Op 215 pence bevindt zich een solide horizontale steunzone.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content