Dexia, Fluxys, Fugro, Pirelli

Dat beleggers kuddedieren zijn, bewijst de onwaarschijnlijke koersopstoot van Dexia.

Dexia

Dat beleggers kuddedieren zijn, bewijst de onwaarschijnlijke koersopstoot van Dexia. In twee dagen tijd steeg de koers van het aandeel van 0,04 tot 0,185 EUR. Sinds Nieuwjaar betekende dat een hausse met een onwaarschijnlijke 432%. Nadien maakte de koers weer een duik. Wellicht zagen speculanten heil in het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank. De klim begon in elk geval op dat moment. Toch is de restbank die overeind wordt gehouden door de overheidsgaranties van België en Frankrijk eigenlijk niets waard. De groep moet vooral proberen een enorme portefeuille langetermijnkredieten af te bouwen met zo weinig mogelijk verliezen.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Fluxys

Een consortium bestaande uit het Spaanse Enagas en het Belgische Fluxys neemt Swedegas over van EQT, een investeringsfonds van de Zweedse familie Wallenberg. We weten dat Enagas en Fluxys elk 100 miljoen EUR kapitaal inbrengen, terwijl de rest wordt betaald via schuldfinanciering. Swedegas is eigenaar van 600 kilometer pijpleidingen in Zweden. Daarnaast bezit het een opslagplaats in de omgeving van Halmstad. De koers van Fluxys bewoog weinig na het nieuws. Technisch is de trend duidelijk à la baisse gericht. Op 26 EUR bevindt zich de laatste steun. Een daling hieronder kan nieuw baissepotentieel vrijmaken. Naar boven toe ligt weerstand op 28 EUR en daarna op 30 EUR.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fugro

De baggeraar Boskalis Westminster maakte bekend hij zijn belang in Fugro, de dienstverlener aan de gas- en oliesector, heeft verhoogd tot 25,1%. Boskalis stelde dat dit niet betekent dat de groep van plan is een overnamebod uit te brengen, maar bij Fugro is men daar niet zo zeker van. Ook de analisten menen dat het nieuws de overnamegeruchten aanwakkert. De beleggers geloven in het overnamescenario, want ze stuurden de koers van Fugro maandag fors hoger. Als Boskalis meer dan 30% van Fugro verwerft, moet het een overnamebod doen. Technisch is de trend van Fugro duidelijk opwaarts gericht. Op 20 EUR bevindt zich een sterke steun, terwijl op 30 EUR weerstand ligt.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Pirelli

Het lijkt er sterk op dat de Italiaanse bandenfabrikant, ook bekend van de kalenders, wordt verkocht aan het Chinese staatsbedrijf China National Chemical Corp, of afgekort ChemChina, dat naast chemicaliën, olie en kunstmest ook banden produceert. De holding Camfin verkoopt zijn belang van 26% in Pirelli aan de Chinezen, die daarna een bod op de resterende aandelen zullen uitbrengen dat Pirelli waardeert op 7,1 miljard EUR. Pirelli is de vijfde bandenproducent ter wereld. Na de overname wordt het Italiaanse aandeel van de beurs gehaald. De koers van Pirelli is al enkele weken aan het stijgen en in maart dit jaar baande het aandeel zich een weg boven de weerstand – nu steun – op 13 EUR.

Advies: ingaan op het bod

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content