Direct investeren in uranium

© PashaIgnatov (iStock)

Omdat een marktomslag onmogelijk te timen valt, is het voor beleggers moeilijk via aandelen in te spelen op het herstel van de uraniumprijs. Sinds kort is een alternatief beschikbaar.

De prijs van een pond uranium (kernbrandstof) schommelt al meer dan een jaar tussen 20 en 25 dollar. Dat betekent dat het meer kost om uranium te produceren dan het op de markt te kopen. Die situatie sleept al geruime tijd aan doordat er nog voldoende voorraden op de markt zijn en er van schaarste nog geen sprake is. Aan de aanbodzijde hebben verschillende producenten hun productie al verlaagd, of die zelfs helemaal stilgelegd, terwijl de vraag naar kernbrandstof wel toeneemt. Omdat een marktomslag onmogelijk te timen valt, is het voor beleggers moeilijk via aandelen in te spelen op het herstel van de uraniumprijs. Sinds kort is een alternatief beschikbaar.

Een aantal investeringsbankiers die zich hebben verenigd in Bacchus Capital Advisors richtten onlangs het bedrijf Yellow Cake op, vernoemd naar de industriële naam voor kernbrandstof. Het bedrijfsmodel van Yellow Cake is nagenoeg identiek aan dat van het Canadese Uranium Participation Corp. De bedoeling is fysiek kernbrandstof te kopen, dat op te slaan en het terug te verkopen wanneer de prijs hoger is. De oprichters van Yellow Cake zijn van mening dat uranium absurd goedkoop is. Dit jaar zal 75 procent van de uraniumproducenten verlieslatend zijn. Die situatie is niet houdbaar.

Yellow Cake sloot een overeenkomst met KazAtomProm om 8,1 miljoen pond kernbrandstof te kopen. Dat komt overeen met ongeveer 5 procent van de wereldwijde productie. Op die manier hoopt Yellow Cake de fysieke markt nog sneller te verkrappen en een hogere prijs af te dwingen. Maar daarvoor is geld nodig. Om die reden volgde een beursnotering. Yellow Cake noteert sinds donderdag 5 juli op het AIM-segment van de London Stock Exchange. Er zijn 76,2 miljoen aandelen verkocht aan 200 pence per stuk, goed voor een beurswaarde van 152,4 miljoen Brits pond, of ongeveer 200 miljoen dollar. Uranium Royalty Corp. uit Canada kocht voor 25 miljoen dollar aandelen. Beide bedrijven gaan in de toekomst samenwerken voor de handel in uranium.

Yellow Cake maakt zich sterk dat zijn opslagkosten lager zijn dan die van zijn Canadese sectorgenoot Uranium Participation Corp. De Britten hebben ook een overeenkomst met KazAtomProm om de komende negen jaar tot 100 miljoen dollar per jaar aan kernbrandstof te mogen inkopen. Dat kan een troef zijn als in het komende decennium schaarste zou ontstaan.

Yellow Cake is interessant voor beleggers die direct op de evolutie van de uraniumprijs willen inspelen. Ook de leverancier KazAtomProm krijgt in de tweede jaarhelft een beursnotering. De overheid van Kazachstan brengt een kwart van de aandelen van het overheidsbedrijf naar de beurs.

Partner Content