El Nino is terug

Sneller dan verwacht komen we terug op de landbouwsector. Want we zien de jongste weken positieve veranderingen, waar we nog bijkomend op willen inspelen.

Dat de landbouwsector een glorieuze toekomst heeft, zagen we de voorbije jaren niet terug in de prijzen van de landbouwgrondstoffen. Door enkele jaren met recordoogsten zijn de prijzen van zowat alle landbouwgewassen serieus teruggevallen. Maar voor de meeste is er sprake van bodemvorming of zelfs van het prille begin van een opwaartse trend. En het zijn en blijven in hoofdzaak de prijzen van de landbouwgrondstoffen die de beurskoersen van de landbouwaandelen bepalen.

Maar zoals vorige keer al aangegeven, kan het in de landbouw snel keren. Het keerpunt zal wellicht komen van El Nino. De kans dat de ‘Kleine Jongen’ terugkeert, wordt steeds groter (die benaming werd gegeven door Peruviaanse vissers, refererend aan het Kerstkind, aangezien het fenomeen doorgaans rond Kerstmis voorkomt). Steeds meer autoriteiten waarschuwen ervoor en steeds meer wordt een matige tot krachtige versie verwacht. El Nino deed zich de laatste keer voor in de periode juni 2009 tot mei 2010.

Het fenomeen ontstaat als de passaatwind niet, zoals normaal, het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan van Latijns-Amerika naar Azië blaast (waar het verdampt en als neerslag terugkomt), maar botst op een krachtige westenwind, waardoor het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika blijft. Dat veroorzaakt droogte in Azië en overvloedige regens in Latijns-Amerika. Op zijn beurt drijft dat de prijzen van onder meer palmolie, cacao, koffie en suiker op.

Het signaal van Monsanto

Gezien de steeds grotere kans op dat weerfenomeen, willen we daar verder op anticiperen. Dat deden we al met de aankoop van het Duitse Suedzucker. Nu bevestigen we de intentie om het gewicht van de landbouw in de voorbeeldportefeuille verder te verhogen richting 20%. We hebben het signaal van Monsanto met het bod op Syngenta begrepen. De prijzen en de waarderingen in de landbouwsector zitten op een bodemniveau. Dus mogen er in dit segment aankopen worden verricht. Mogelijk ziet Monsanto ook nog ruimte om zijn bod op de Zwitsers op te trekken.

Enkele weken geleden gaven we aan dat we Sipef (of een andere palmoliegroep) en Deere & Company in de gaten houden. Dat blijven we doen, maar de meststoffengigant Potash Corporation hadden we toen ook moeten vermelden. Want meststoffen volgen de prijzen van de landbouwgewassen. Hoe meer inkomsten de boeren hebben, hoe meer ze uitgeven in de volgende periode, aan zaden, gewasbescherming, landbouwwerktuigen en meststoffen. Vandaar de Flash over de grootste producent van kaliumhoudende meststoffen ter wereld (zie p. 7). We plaatsen ook een aankooporder voor de voorbeeldportefeuille.

Partner Content