Franco-Nevada inruilen voor Sandstorm Gold?

Ik heb twee edelmetalenroyaltybedrijven in portefeuille: Franco-Nevada en Wheaton Precious Metals. Vermits u Sandstorm Gold in portefeuille hebt, vraag ik me af of ik een van mijn aandelen zou inruilen voor Sandstorm Gold en zo ja, welke?

Franco-Nevada (FNV) en Wheaton Precious Metals (WPM) zijn met een marktkapitalisatie van respectievelijk 16,4 miljard dollar en 11,7 miljard de grootste edelmetalenroyaltybedrijven. Beide zijn uitstekende beleggingen door de unieke combinatie van het veel lagere risico vergeleken met een mijnbouwbedrijf (op gebied van vergunningen, mijnbouw, financiering, vertragingen, stakingen, overstromingen) met de onverminderde blootstelling aan de evolutie van de edelmetalenprijzen.

Daarnaast is er de onderschatte optionaliteit, het feit dat alle nieuwe ontdekkingen na het afsluiten van een royalty- of streamingovereenkomst op het betrokken actief gratis extra potentieel opleveren voor het royaltybedrijf. Zo puurde FNV sinds de beursgang eind 2007 al ruim 1,3 miljard dollar inkomsten uit de activa die het eind 2007 in portefeuille had, en waarvoor het 1,2 miljard betaalde. Toch verdubbelden sindsdien de bewezen en nog te ontginnen reserves van de betrokken activa (+104%).

Sandstorm Gold Royalties heeft als kleinere broer van FNV en WPM een beurskapitalisatie van 1,06 miljard dollar. We wisselden in januari 2018 WPM in de voorbeeldportefeuille in voor Sandstorm Gold wegens de 20 procent lagere waardering _ op basis van de verhouding van de ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2019 _ en het grotere groeiprofiel. De productie van Sandstorm Gold zal verdubbelen richting 140.000 troy ounce goudequivalent in 2023, na de opstart van het Hod Maden-project in Turkije. WPM verwacht in de periode 2020 tot 2023 een gemiddelde productie van 750.000 troy ounce goudequivalent, ongeveer 10 procent meer dan in 2018 (688.000 troy ounce goudequivalent).

Mee rekening houdend met het aanzienlijk verminderde tegenpartijrisico blijven we Sandstorm Gold aanbevelen. Ondanks de 20 procent duurdere waardering van FNV tegenover WPM (op basis van de ratio ev/verwachte bedrijfskasstroom 2019) hebben we een lichte voorkeur om FNV in portefeuille te houden. FNV heeft voor de volgende vijf jaar een beter groeiprofiel dan WPM: een verwachte groei van de edelmetalenproductie met 32 procent tot 600.000 troy ounce goudequivalent en een verwachte omzetstijging uit olie- en gasroyalty’s met 74 procent tot circa 150 miljoen dollar. De bedrijfskasstroom zal bij ongewijzigde edelmetalenprijzen toenemen met 36 procent, tegenover gemiddeld 10 procent voor WPM tot 2023. FNV is nagenoeg schuldenvrij terwijl WPM een weliswaar goed beheersbare nettoschuld heeft van 1,06 miljard dollar (1,9 keer de verwachte ebitda 2019).

Een argument voor WPM is de grotere blootstelling aan zilver: ongeveer 45 procent van de omzet uit edelmetalen versus 15 procent voor FNV, vermits zilver historisch goedkoop noteert tegenover goud. Na de overtuigende doorbraak in juni van de goudprijs door de jarenlange weerstand van 1360 tot 1380 dollar per troy ounce, zou u ook kunnen overwegen de blootstelling van uw portefeuille aan edelmetalen uit te breiden.

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content