Galapagos, KBC, Südzucker, Ford

Galapagos heeft de jongste weken de wind in de zeilen, na een weinig opwindend 2013.

Galapagos

Galapagos heeft de jongste weken de wind in de zeilen, na een weinig opwindend 2013, dat werd gekenmerkt door een dalend koersverloop. Daarin lijkt nu verandering te komen. De Mechelse biotechnologiegroep kreeg een subsidie van 2,9 miljoen EUR van het Belgische overheidsagentschap IWT voor onderzoek naar taaislijmziekte. Een ander belangrijk nieuwsfeit was de mededeling dat het Nederlandse Van Herk Investments een belang van 5,3% in Galapagos heeft opgebouwd. Na het dieptepunt van 13,40 EUR, dat dateert van november 2013, trok de koers al mooi aan, waarbij de weerstand rond 16,50 EUR werd overwonnen. Daar bevindt zich de eerste steun. Een doorbraak boven 20 EUR geeft een sterk aankoopsignaal. Koopwaardig (1C).

Advies: koopwaardig

Risico: meer dan gemiddeld

Rating: 3C

KBC

De koersklim van KBC gaat onverdroten verder. Dat is ook het gevolg van een goednieuwsshow. Zo betaalde de bank met Vlaamse roots 500 miljoen EUR aan de Vlaamse overheid terug, 333 miljoen EUR steun plus een premie van 167 miljoen EUR. Dat gebeurde vroeger dan gepland. KBC profiteerde ook van een besluit van de internationale toezichthouders om de Bazel III-kapitaalvereisten te versoepelen. In de praktijk wil dat zeggen dat de banken meer kredieten kunnen verlenen, en dat kan de winstgevendheid ten goede komen. Een blik op de grafiek toont aan dat de stijgende trend tot nader order aanhoudt. Op 42 EUR ligt het eerste steuntje, gevolgd door een meer solide steunzone op 38 EUR.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 3C

Südzucker

Ondanks de publicatie van lagere resultaten over het derde kwartaal, waarin de operationele winst van Südzucker kromp met 28%, tot 183 miljoen EUR, maakte de koers van het aandeel maandag een flinke sprong. Dat kwam omdat de Duitse suikerproducent zijn eerdere prognose voor een winst van 650 miljoen EUR over het hele boekjaar 2013-2014 (tegenover 974 miljoen EUR over het vorige boekjaar) herhaalde. Dat stelde de beleggers gerust. Het belet niet dat de koers van het aandeel sinds de top van maart 2013 (34 EUR) bijna is gehalveerd. De recente stijging betekent een eerste stap naar een stijgende trend. Rond 22 EUR bevindt zich de eerstvolgende horizontale weerstand, gevolgd door een nieuwe weerstand op 24 EUR.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Ford

In de Verenigde Staten gaan de zaken prima voor Ford, dat op basis van de omzet de op één na grootste Amerikaanse autoproducent is. In Europa en Zuid-Amerika oogt de toestand minder rooskleurig. Toch besloot Ford zijn kwartaaldividend op te trekken met 25%, tot 12,5 dollarcent. Die dividendverhoging is de derde in drie jaar tijd. Volgens CFO Bob Shanks is het dividend houdbaar gedurende de hele cyclus. De aankondiging zorgde ervoor dat de koers van Ford, die al een aantal maanden zijdelings bewoog, weer kon aantrekken. Rond 15 USD ligt een redelijke steunzone, terwijl op 18 USD een sterke horizontale weerstandszone opduikt. Een uitbraak uit die range zal de toekomstige trend bepalen.

Advies: afbouwen

Risico: gemiddeld

Rating: 4C

Partner Content