Gespreid in landbouw

DBA is een interessante tracker voor wie gespreid in een korf landbouwgrondstoffen wil investeren.

Anders dan beleggers in aandelen hebben investeerders in grondstoffen maar weinig reden tot juichen. Het is u wellicht niet ontgaan dat de Bloomberg Commodity Index, die de prijsevolutie van 22 grondstoffen schaduwt, vorige maand is teruggevallen naar het laagste niveau in twaalf jaar. Er waren in de nochtans grote grondstoffenfamilie maar weinig plaatsen om te schuilen. Het verhaal van de energiemarkten is genoegzaam bekend. Ruwe olie werd in minder dan een halfjaar de helft goedkoper en sleurde ook andere afgeleide producten, zoals steenkool en aardgas, in zijn val mee.

Bij de edelmetalen is het eveneens kommer en kwel. Zo noteert de zilverprijs twee derde onder de piek van 2011, terwijl ook goud nog altijd bijna 40% goedkoper is. Over de basismetalen hadden we het al eerder, net als de impact op gerelateerde markten als ijzererts en staal. We bekijken in deze bijdrage de situatie bij een aantal landbouwgrondstoffen. Als er al eens een schaarse winnaar tussen zat, kwam die meestal uit die categorie, waar speculatieve kapitaalstromen traditioneel een minder grote impact hebben en waar onzekere elementen als klimatologische omstandigheden het evenwicht tussen de vraag en het aanbod sterk in de war kunnen sturen.

Het aanbod aan hefboomproducten met landbouwgrondstoffen als onderliggende waarde is de jongste jaren om uiteenlopende redenen sterk geslonken. Maar dat is voor beleggers geen probleem, want er zijn nog altijd voldoende trackers die de prijsevolutie van termijncontracten schaduwen of in grondstoffenaandelen investeren. Net als bij de basismetaken is er ook een mogelijkheid om met één product in verschillende landbouwgrondstoffen tegelijk te investeren. Op die manier wordt de investering gespreid en moeten beheerskosten maar één keer worden betaald. Het gaat om de PowerShares DB Agriculture ETF die sinds januari 2007 op de NYSE Arca noteert, met als tickersymbool DBA.

PowerShares DB Agriculture Fund

Tickersymbool: DBA

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: januari 2007

Prestatie sinds 1/1/2015: -8%

Rendement op 12 maanden: -16,4%

Rendement op 3 jaar: -22,4%

Gemiddeld dagvolume: 449000

Activa onder beheer: 843,6 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,85%

DBA wordt uitgegeven door ETF-specialist Invesco en behoort tot de uitgebreide PowerShares- productfamilie. De tracker schaduwt de evolutie van de DBIQ Diversified Agriculture Index. Die is samengesteld uit termijncontracten van elf landbouwgrondstoffen met een verschillend gewicht. Elk jaar in november worden de participaties teruggezet naar de oorspronkelijke waarde, maar tussenin kunnen ze uiteraard sterk schommelen. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,85% aan de hoge kant. Wie direct – of zoals in dit geval indirect – in termijncontracten belegt, moet ook rekening houden met de kosten die gepaard gaan met het doorrollen ervan wanneer de afloopdatum nadert.

Samenstelling van de index (op 27 februari).

Maïs december 2015 termijncontract(13,76%)

Soja november 2015 termijncontract(13,5%)

Runderen april 2015 termijncontract(12,39%)

Cacao mei 2015 termijncontract(11,63%)

Suiker juni 2015 termijncontract (11,77%)

Koffie mei 2015 termijncontract(9,04%)

Varkens april 205 termijncontract(6,72%)

Tarwe juli 2015 termijncontract (New York)(6,53%)

Tarwe juli 2015 termijncontract (Kansas)(6,47%)

Feeder Cattle mei 2015 termijncontract(3,98%)

Katoen mei 2015 termijncontract(3,21%)

Granen sterk vertegenwoordigd

Met maïs, soja en de beide tarwesoorten zijn de granen sterk vertegenwoordigd, met een aandeel van iets meer dan 40% in de totale index. De drie grootste granenvarianten hebben in meer of mindere mate te kampen met een overproductie en hoge voorraden. De prijsrally’s door geopolitieke evoluties waren het voorbije jaar een kort leven beschoren. Het ziet er niet naar uit dat op korte termijn in die situatie verandering zal komen. De International Grains Council (IGC) liet vorige week nog weten dat de gecombineerde granenopbrengst dit jaar een nieuw recordniveau zal bereiken. Lagere opbrengsten in Canada, Australië en delen van Afrika worden meer dan voldoende gecompenseerd door grotere oogsten in de Verenigde Staten, Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Het IGC ziet ook de wereldwijde granenconsumptie verder toenemen, maar niet in die mate dat de voorraden per saldo dalen. De instelling verwacht dat deze voorraden zelfs zullen stijgen naar het hoogste peil in drie decennia.

Vee staat in voor bijna een kwart van de index. Vooral in de Verenigde Staten zijn de vleesprijzen tussen de zomer van 2013 en eind vorig jaar sterk toegenomen. Tegelijk is de kost voor veevoeder door de lagere granenprijzen sterk gedaald. Dit was in combinatie met de hogere verkoopprijzen voor vlees een uitstekende stimulans om de veestapel uit te breiden, wat dan ook volop bezig is. De markt anticipeert daarop sinds vorig najaar op, met prijsdalingen tot gevolg. Bij de soft commodities valt het relatief hoge gewicht van cacao op. Cacao is een van de weinige grondstoffen waarvan de prijs vorig jaar steeg. Ook koffie deed het vrij goed, terwijl suiker en vooral katoen het laten afweten.

DBA is een interessante tracker voor wie op een gespreide manier in een korf landbouwgrondstoffen wil investeren. Beleggers die een of meer individuele grondstoffen willen overwegen, kijken het beste uit naar een gespecialiseerde tracker.

Partner Content