Goud blijft aan te raden

© REUTERS

Goud presteert dit jaar behoorlijk, maar het blijft wachten op een echte doorbraak.

De goudprijs zit dit jaar in een stijgende trend, maar viel al twee keer terug. Een eerste keer in maart door de jongste renteverhoging van de Federal Reserve. Toen viel het gele metaal terug tot 1200 dollar per troy ounce, om na 15 maart snel door te stoten richting 1300 dollar. Mede door het verminderde enthousiasme rond president Trump. De rentecurve is vlakker geworden door de combinatie van een hogere kortetermijnrente en een lagere langetermijnrente.

Door de meer bescheiden groeiverwachtingen is de lange rente de voorbije weken verder gedaald. De lange rente ligt zelfs onder het niveau van de stijging van de consumentenprijzen. Dat betekent dat de reële rente negatief is en blijft. Dat is een uitstekende omgeving voor een niet-rentedragend actief als goud. De oplopende geopolitieke spanningen spelen ook in de kaarten van goud. De oorlogsdreiging in Syrië en Noord-Korea blijven een latente risicofactor voor de financiële markten.

Onlangs was er sprake van een tweede correctie, naar aanleiding van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. De goudprijs viel terug naar het laagste niveau in twee weken maar van een zware correctie is hoegenaamd geen sprake. De euforische koersreacties op Macron was voor vele investeerders in goud het sein om wat winsten van tafel te nemen. Onder meer Goldman Sachs en UBS waren er als de kippen bij om hun prognose voor het edelmetaal te verlagen naar 1200 dollar.

Na ongeveer 4 maanden in 2017 noteert goud in dollar en in euro respectievelijk 10 en 5 procent hoger. Om van een echte doorbraak te spreken en de neerwaartse trend sinds 2011 helemaal te keren, is een doorbraak boven 1360 à 1400 dollar per ounce nodig. Gold Fields Mineral Services (GFMS) voorspelt in zijn jaarlijkse Gold Survey voor 2017 een gemiddelde prijs van 1259 dollar. De instelling ziet de goudprijs op langere termijn aantrekken wegens een toenemende risicoaversie bij de investeerders en een herstel van de fysieke vraag in Azië gecombineerd met een lagere mijnproductie. We zouden niet verbaasd zijn, mocht die uitbraak vroeger komen. Inspelen kan onder meer via de trackers SPDR Gold Shares (tracker op fysiek goud) en VanEck Vectors Goldminers (tracker op goudmijnen).

Partner Content