Gouden kans met Barrick Gold

Een goudmijn van Barrick Gold in de Argentijnse provincie San Juan. (26 april 2017) © REUTERS

De stemming rond het aandeel van Barrick Gold zou weleens kunnen omslaan. We trekken met opties resoluut de haussekaart.

De koers van het aandeel van Barrick Gold noteert ongeveer even hoog als vijf jaar geleden, namelijk 13,5 dollar. Maar tien jaar geleden kostte het aandeel drie keer meer dan nu. Elke medaille heeft twee kanten. Barrick Gold is bezig met verscheidene beloftevolle projecten. Als het die tot een goed einde brengt en het zijn kostenstructuur onder controle kan houden, zou de stemming rond het aandeel weleens kunnen omslaan. We hebben er vertrouwen in en trekken resoluut de haussekaart.

We zouden dat kunnen doen met de aankoop van een eenvoudige calloptie. De call oktober 2018 met de uitoefenprijs 14,00 dollar bijvoorbeeld. Die kost slechts 0,56 dollar. Als het aandeel van Barrick Gold stijgt met 3,5 procent, begint dat contract geld op te brengen. Bij een koersstijging van 10 procent wordt de call al snel 1 dollar waard. Dat lijkt niet veel, maar het is wel een waardestijging van 100 procent.


Geschreven putoptie

Trouwe lezers van deze rubriek weten dat we liever aan de schrijverskant staan dan aan de koperszijde. De reden daarvoor is eenvoudig: we weten weinig dingen met zekerheid, maar het staat wel vast dat de tijd verstrijkt. Een optiepremie bestaat doorgaans uit een intrinsieke waarde en een tijdswaarde. Met het verstrijken van de tijd smelt ook de tijdswaarde, en dat is in het voordeel van de optieschrijver. Er is nog een andere reden waarom we graag opties schrijven. De schrijver ontvangt meteen geld als hij een positie inneemt. Aangezien we valabele argumenten hebben om een koersstijging van het aandeel van Barrick Gold te verwachten, zetten we een haussepositie op met een geschreven putoptie.

Schrijf de put Barrick Gold januari 2019 met uitoefenprijs 14 dollar @ 1,24 dollar

Met dat contract haalt de schrijver direct een mooie premie van 124 dollar (1,24 x 100) binnen. Het geld is definitief verworven als de aandelenkoers tegen 18 januari 2019 boven 14 dollar noteert. Dat is de stijging met 3,5 procent waarover al spraken. Naar onze mening moet zo’n beperkte koersstijging mogelijk zijn. Mocht de aandelenkoers toch niet de kant opgaan die we verwachten, dan moet u de stukken misschien kopen. U zou dan 14 dollar per aandeel betalen. Maar omdat u al 1,24 dollar heeft ontvangen, kosten ze slechts 12,76 dollar. Dat is minder dan wat u zou betalen als u ze vandaag zou kopen op de beurs.

Partner Content