Gouden keerpunt

Minder aandelen en meer goud is voor ons de beleggingstip van 2016.

We hebben de voorbije weken alleen maar onze overtuiging bevestigd gezien dat er een einde is gekomen aan de bijna vijf jaar durende berenmarkt van het goud en de goudmijnen. De dalende tendens sinds de top in het voorjaar van 2011 bracht de prijs van het bekendste edelmetaal ruim 45% lager, in de buurt van 1050 USD per ounce. Maar kijk naar de recente wijzigingen in de beleggingsvraag naar goud. De belangrijkste papieren goudbelegging ter wereld is de goudtracker SPDR Gold Shares (ticker GLD).Op vrijdag 19 februari was er met +1,6% zelfs de grootste toestroom aan geld sinds mei 2010. In de hoogdagen van 2011 bedroeg het dagelijkse volume ruim 22 miljoen deelbewijzen, om in december 2015 terug te vallen tot 2 à 3 miljoen. Het gemiddelde over de voorbije drie maanden is intussen weer opgelopen tot bijna 7,5 miljoen, en op donderdag 11 februari was er een piekdag van maar liefst 49 miljoen deelbewijzen.

Om van een officiële start van een stierenmarkt voor het edelmetaal te spreken, is het nog iets te vroeg. Vanaf het laagste slotniveau in december tot de voorlopige piek op 11 februari zitten we aan een klim van 18,6%, net onder de vereiste stijging met 20%. Maar intraday spreken we toch al over een klim van 20,5%. De goudmijnen zijn wel al absoluut in een klassieke stierenmarkt terechtgekomen. De Market Vectors Goldminers (ticker GDX), de bekendste tracker op goudmijnen, is gestegen met ruim 50% in één maand sinds de bodem in januari. Die klim merk je op een grafiek van vijf jaar nauwelijks op. Heerlijk! Het geeft nog eens de extreme omvang van de voorafgaande berenmarkt in goudmijnen aan (-83% van de top naar de bodem).


Gouden tip

De komende maanden uw portefeuille herbalanceren, met minder aandelen en meer goud, is voor ons de beleggingstip van 2016. We verwachten het komende jaar een fors betere prestatie van het edelmetaal tegenover de westerse beurzen, en wellicht ook de komende jaren.

De markttechnische indicatoren voor de aandelenmarkten zijn de voorbije maanden blijven verslechteren, terwijl die voor goud en goudmijnen sterk zijn verbeterd. Relatief is goud weer erg goedkoop ten opzichte van Amerikaanse aandelen. In 1980 stonden de goudprijs per ounce en de Dow Jones-indexallebei op 800 (één op één dus). In 2000 was dat een verhouding van 1 op 40. Maar in 2011 bedroeg de verhouding weer 1 op 5. Vandaag staan we op 1 op 16.

Als particuliere belegger opteert u het beste voor een rechtstreekse belegging in fysiek goud of munten. Boven op de positie in goudmijnen via Market Vectors Gold Miners (ticker GLD) en in het royalty- en streamingbedrijf Franco-Nevada (ticker FNV,hier is een aanvulling van de positie nog mogelijk) beginnen we geleidelijk een positie op te bouwen in de bekendste goudtracker, SPDR Gold Shares.

Het zou niet meer dan logisch zijn dat in de eerstvolgende maanden het edelmetaal wat terugvalt, na de forse start van het jaar. Een evenwaardig alternatief is de bekendste Europese goudtracker Gold Bullion Securities (ticker GBS), met noteringen in Londen en Parijs.

Partner Content