Goudmijnen blijven achter het goud

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De goudprijs, uitgedrukt in dollar, noteert enkele procenten hoger dan bij de start van 2018. De goudmijnaandelen laten een ander beeld zien.

De Van Eck Vectors Gold Miners (GDX)-index noteert 8 procent lager. Breiden we de referentieperiode uit tot twaalf maanden, dan zien we verlies van 11 procent versus een klim van 7 procent voor het gele metaal. Het is maar bij langere periodes (2 jaar en meer) dat het rendement van de mijnaandelen weer de bovenhand haalt.

Vooral de jongste weken doen de goudmijnen het beduidend slechter. Dat heeft enerzijds te maken met de recente correctie op de aandelenmarkten, waar ook de mijnbouwers niet immuun voor waren. Daarnaast is er de ontgoocheling in de markt dat de klim van de goudprijs opnieuw niet doorzet. Goud slaagt er voorlopig niet in de technische weerstandsniveaus van 1375 à 1400 dollar te doorbreken en een versnelling hoger te schakelen.

Fundamenteel goedkoop

Dat alles neemt niet weg dat de grote meerderheid van gouddelvers fundamenteel goedkoop gewaardeerd zijn tegen gemiddeld 1 keer de boekwaarde. De sector heeft zich de voorbije jaren aangepast aan de lagere goudprijzen door veel efficiënter te werken. Zo bedroegen de gemiddelde totale productiekosten van de bedrijven uit de GDX-index in het derde kwartaal 868 dollar.

De kaarten voor een hogere goudprijs liggen goed, maar de timing is wel lastig in te schatten. Mijnaandelen moeten dus vroeg of laat volgen. Een gespreide investering kan via de Van Eck Gold Miners ETF. De onderliggende index schaduwt de prestatie van 51 goudmijnaandelen.

Van Eck Vectors Gold Miners ETF

ISIN: US92189F1066

Beurs: NYSE Arca

Ticker: GDX US

Eerste notering: mei 2006

Activa onder beheer: 7,3 miljard dollar

Jaarlijkse beheerkosten: 0,51%

Direct in goud investeren kan via de SPDR Gold Trust waarvan één deelbewijs een tiende van een troy ounce fysiek goud vertegenwoordigt. GLD heeft op dit moment 828 ton fysiek goud onder beheer.

SPDR Gold Trust

ISIN: US78463V1070

Beurs: NYSE Arca

Ticker: GLD US

Eerste notering: november 2004

Activa onder beheer: 35,7 miljard dollar

Jaarlijkse beheerkosten: 0,4%

Partner Content