Graanprijzen voort onder druk

. © Getty Images

De hausse op de grondstoffenmarkten wordt vooral gedragen door hogere energie- en metalenprijzen. De meeste landbouwgrondstoffen laten de stijging zo goed als volledig aan zich voorbijgaan. De Bloomberg Agriculture Index bereikte eind vorig jaar zelfs een nieuw dieptepunt.

De malaise manifesteert zich vooral bij de granen. Na vier opeenvolgende jaren met recordopbrengsten is er een overaanbod en zijn ook de voorraden naar recordniveaus opgelopen. Daardoor noteren maïs en tarwe in de buurt van de laagste prijsniveaus in bijna een decennium. Het meest recente rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) legde op 12 januari nog eens de vinger op de wonde.

De prognoses voor de tarweproductie lagen boven de verwachtingen en hetzelfde geldt voor de voorraden. De consensusverwachting ging uit van onveranderde voorraden maar volgens het USDA zullen die voort toenemen. Eén en ander heeft te maken met de landbouwoppervlakte waarop tarwe wordt verbouwd. Die is teruggevallen naar het laagste niveau sinds 1909, maar toch is de daling op jaarbasis veel kleiner dan verwacht. Tel daarbij de hoger dan verwachte yields (opbrengst per hectare) en de verklaring voor de oplopende productie en voorraden is meteen gegeven.

De situatie bij maïs is erg gelijklopend. Het USDA stelde ook de yields bij maïs opwaarts bij en zowel de productie als de voorraadprognoses lagen boven de consensusverwachting. Maïs zou in theorie moeten profiteren van de hogere energieprijzen. Die stimuleren de vraag naar ethanol (biobrandstof) op basis van maïs. Maar dat wordt gecompenseerd door het hogere aanbod uit Zuid-Amerika. Eerder deze maand verhoogde het Braziliaanse ministerie van Landbouw de oogstprognoses voor zowel maïs als soja.


Veel slecht nieuws

Is er dan helemaal geen beterschap in zicht voor de granen? Toch wel. In de huidige prijzen zit al heel wat slecht nieuws verrekend. Het aantal uitstaande short-contracten bij zowel tarwe als maïs is historisch erg hoog. Anders gezegd: bijna iedereen is al negatief, waardoor het neerwaartse prijsrisico beperkt is. Er is dus al met al weinig positief nieuws nodig om een deel van de shorters hun winsten van tafel te doen halen en een omgekeerde prijsbeweging te krijgen. Een periode met slecht weer tijdens een cruciale zaai- of oogstperiode kan al voldoende zijn. Of een eventuele rally ver zal dragen, is een andere vraag. Korte, maar hevige prijsschommelingen zijn niet ongewoon op de granenmarkten.

Partner Content