Handelsoorlog haalt katoenprijs onderuit

Katoen
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De meest directe manier om te anticiperen op een hogere katoenprijs is een investering in termijncontracten met katoen als onderliggende waarde.

De prijs van een pond katoen piekte in 2011 op bijna 2,3 dollar. Nog datzelfde jaar zakte de prijs terug onder de grens van 1 dollar. Na 2011 ging het verder bergaf, met een dieptepunt op 55 dollarcent in maart 2016. Daarna kwam een herstelbeweging op gang die de katoenprijs in het voorjaar van 2018 weer richting 1 dollar deed evolueren. Maar net zoals bij de granen dwarsboomde de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China het herstel. Het conflict beperkt het potentieel van de Verenigde Staten om hun overschot aan katoen in China te slijten. De lokale oogst volstaat niet om in de eigen behoeften te voorzien, maar China bevoorraadt zich door de spanningen vooral in India en Brazilië.

Hoogste productie

Door het conflict viel de katoenprijs in mei terug naar 65 dollarcent per pond, het laagste niveau sinds de zomer van 2016. Ook het maandelijkse WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) werd door de markt negatief onthaald. Dat rapport bevat schattingen over de wereldwijde evolutie van de vraag en het aanbod. Aan de aanbodzijde zijn India, China, Pakistan, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië de grootste producenten. Katoen vindt vooral zijn weg naar de textielindustrie. India, China en Pakistan zijn ook de belangrijkste verbruikers, samen met Vietnam en Bangladesh. Het USDA verwacht dit jaar een hogere output in de Verenigde Staten en India, terwijl Australië en Brazilië minder katoen zouden oogsten. De Chinese opbrengst zou ongeveer gelijk blijven.

Op wereldschaal was de hoeveelheid landbouwoppervlakte waarop katoen wordt verbouwd nooit zo hoog. Per saldo zou de katoenproductie in het oogstjaar 2019-2020 volgens het USDA met 125,5 miljoen balen (1 baal is 480 pond, of 217,7 kilo) het hoogste niveau ooit bereiken. Maar tegelijk zou ook de mondiale katoenconsumptie met 2,6 procent toenemen naar 125,9 miljoen balen.

Met en zonder hefboom

Beleggers kunnen op verschillende manieren anticiperen op een hogere katoenprijs. De meest directe manier is een investering in termijncontracten met katoen als onderliggende waarde. Naargelang de keuze voor turbo’s of trackers kan dat zowel met als zonder hefboom. Bij de uitgevers van hefboomproducten biedt Commerzbank turbo’s op katoen aan. De stoploss ligt tussen 48 en 59 dollarcent.

Een alternatief is de ETFS Cotton ETC van uitgever WisdomTree (ex-ETF Securities). Die tracker schaduwt de katoenprijs en noteert op de beurs van Frankfurt (Xetra) met ISIN-code DE000A0KRJW6 en tickersymbool 0D7E. De jaarlijkse beheerskosten bedragen 0,49 procent.

Partner Content