Haussecombinaties op Boskalis

We verwachten een geleidelijk herstel van de koers van Boskalis. Om daarop in te spelen, kunt u grijpen naar de langstlopende optieseries die expireren in juni 2016 en die een looptijd van elf maanden hebben.

Als we de koersontwikkeling van Boskalis Westminster (43,06 EUR) vergelijken met die van CFE, de maatschappij boven baggeraar DEME, dan valt op dat de koers van Boskalis sterk is achtergebleven. Naast de baggeractiviteiten kocht Boskalis zich de jongste jaren ook in de oliedienstensector in, met de overnames van SMIT Internationale (sleepboten, berging en wrakopruining) en Dockwise (verplaatsen van extreem zware offshoreplatforms). Daarnaast houdt Boskalis een belang van 25,1% aan in het Nederlandse Fugro, een oliedienstenspeler gespecialiseerd in de interpretatie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Veel experts gaan ervan uit dat Boskalis vroeg of laat Fugro zal overnemen.

Door de lage prijs van ruwe olie leveren een aantal activiteiten van Boskalis geen topwinsten op, en dat weegt uiteraard op de koers van het aandeel. Boskalis betaalt een stevig dividend van 1,60 EUR per aandeel en tegen 15 maal de verwachte winst lijkt het aandeel niet echt duur. We verwachten een geleidelijk herstel. Om daarop in te spelen, kunt u grijpen naar de langstlopende optieseries die expireren in juni 2016 en die een looptijd van elf maanden hebben.

Defensieve callspread

Koop call jun ’16 40 @ 5,55 EUR

Schrijf call jun ’16 50 @ 1,45 EUR

Voor de aankoop van de call januari 2016 met strike 40 betaalt u een premie van 555 EUR voor een standaardcontract van 100 onderliggende aandelen. Zowat 25% van dat bedrag recupereert u als u gelijktijdige de call 50 met dezelfde afloopdatum schrijft. Uw inzet bedraagt dus 410 EUR (555 – 145), en dat is ook uw maximale verlies. Dat lijdt u alleen als de koers van Boskalis op de vervaldag onder 40 EUR noteert. Trekt de koers aan tot minstens 50 EUR, dan behaalt u de maximale winst van 590 EUR of 144% meer dan uw inzet. Om dat te bereiken, volstaat een stijging van het aandeel ten opzichte van de huidige koers met 16%. Uw break-even, het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt, ligt op 44,10 EUR, 2% boven de huidige koers.

Agressievere callspread

Koop call jun ’16 44 @ 3,40 EUR

Schrijf call jun ’16 50 @ 1,45 EUR

Ook een agressievere callspread, waarmee u mikt op een sterkere hausse van het onderliggende aandeel, heeft kans van slagen. Voor de aankoop van de call juni 44 die tot de juni 2016 loopt, betaalt u een premie van 340 EUR. Daarop schrijft u andermaal de call juni 2016 met strike 50, wat 145 EUR oplevert. Uw inzet bedraagt dus 195 EUR (340 – 145). Die inzet is lager dan bij de defensieve callspread, maar u behaalt per saldo slechts winst als het Boskalis-aandeel op de vervaldag hoger staat dan 45,95 EUR. Dat impliceert een koersstijging met minimaal 7%.

Put schrijven

Schrijf put jun ’16 40 @ 3,20 EUR

Het schrijven van een ongedekte put is altijd een goede defensieve strategie als u een aandeel rond de huidige koers wilt kopen. Door de premie die u binnenrijft, daalt uw eventuele aankoopprijs nog een stuk. U krijgt 3,20 EUR per aandeel voor de verplichting die u op zich neemt om Boskalis gedurende de volledige looptijd van de optie te kopen tegen 40 EUR. Staat de koers van het Nederlandse aandeel op de vervaldag boven 40 EUR, dan hebt u de gekregen premie geheel verdiend en pas bij koersen onder 36,80 EUR lijdt u verlies. U beschikt dus over een baissemarge van bijna 15%.

Partner Content