Haussecombinaties op GDX

Op de tracker Market Vectors Goldminers noteren ook opties. Als de goudprijs na een lange uitbodeming aantrekt, kan het bijzonder snel gaan.

Het goud blijft een verzekeringspremie voor uw vermogen, al heeft het edelmetaal het absoluut niet goed gedaan de afgelopen jaren. De goudmijnen hebben echter nog slechter gepresteerd en staan op of dicht bij het laagste peil van de voorbije vijf jaar. Dat is ook het geval voor de tracker Market Vectors Goldminers (17,75 USD; ticker GDX). De bedoeling van die tracker bestaat erin zo dicht mogelijk de NYSE Arca Goldminers Index te volgen. Tot de belangrijkste participaties behoren Goldcorp, Barrick Gold, Newmont Mining, Newcrest Mining en Agnico-Eagle Mines.

Op die tracker noteren ook opties en als de goudprijs na een lange uitbodeming inderdaad aantrekt, kan het bijzonder snel gaan. Het volstaat natuurlijk ook dat er paniek op de beurzen komt, om dankzij het hefboomeffect van opties aanzienlijke winsten binnen te rijven. We werken enkele haussecombinaties uit met de optieseries die expireren in januari 2016.

Callspread

Koop call jan ’16 14 @ 4,15 USD

Schrijf call jan ’16 20 @ 0,90 USD

De aankoop van de call januari 2016 met strike 14, die sterk in-the-money is, komt u op een investering van 415 USD te staan. Zowat 20% van dat bedrag recupereert als u gelijktijdig de call 20 met dezelfde afloopdatum schrijft (verkoopt). Uw inzet bedraagt dus 325 USD (415 – 90), en dat is ook uw maximale verlies. U speelt die inzet alleen kwijt als Market Vectors Goldminers op de vervaldag lager dan 14 USD staat, wat zeer onwaarschijnlijk is. Uw break-even (winst noch verlies) situeert zich op 17,25 USD, 3% lager dan de huidige waarde. In het ideale scenario trekt de koers van GDX aan tot minstens 20 USD. Dan boekt u de maximale winst van 275 USD of 85% meer dan uw inzet. De koers van de tracker moet met slechts 13% aantrekken om dat te bereiken.

Put schrijven

Schrijf put jan ’16 17 @ 1,35 USD

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de koers van deze goudtracker nog sterk kan dalen, maar op de beurs weet u maar nooit. De premie van 135 USD die u krijgt voor het schrijven van de put januari 2016 met strike 17 maakt in ieder geval dat u uw risico daalt tot 15,65 USD. U beschikt dus ten opzichte van de huidige koers over een baissemarge van 12%. Alleen als de koers nog lager duikt, lijdt u verlies. Noteert de koers op de vervaldag van die optie (derde vrijdag van januari 2016) hoger dan 17 USD, dan kunt u de gekregen premie volledig op zak steken.

Turbo

Koop call jan ’16 18 @ 1,60 USD

Schrijf put jan ’16 18 @ 1,85 USD

Deze turbo zorgt voor het grootste hefboomeffect, terwijl u geen groter risico loopt dan bij een rechtstreekse aankoop van de tracker. Voor de aankoop van de call januari 2016 met strike 18 betaalt u een premie van 160 USD, maar u recupereert 185 USD door het gelijktijdige schrijven van de put januari 2016 met dezelfde afloopdatum. Initieel haalt u 25 USD (185 -160) uit die turbo. Staat de koers op de vervaldag hoger dan 18 USD, dan behaalt u winst en het grote voordeel is dat die winst niet wordt afgetopt. Noteert de koers onder 17,75 USD, dan lijdt u verlies, maar u kunt zich troosten met de gedachte dat uw verlies niet groter is dan als u de stukken zelf zou bezitten.

Partner Content