Haussecombinaties op Potash Corp

Merkwaardig genoeg is de koers van Potash Corp niet kunnen stijgen op de bekendmaking van de fusie met de Canadese sectorgenoot Agrium. We verwachten die hausse dan op een later uitstip en gaan daar met opties op inspelen.

De koersen van tal van meststoffenproducenten zijn de afgelopen jaren teruggevallen tot een bijzonder laag peil. Aan die trend ontsnapte ook de belangrijke Canadese producent Potash Corporation of Saskatchewan (15,89 USD) niet. De gigant bleef echter niet bij de pakken zitten en voerde fusiegesprekken met het eveneens Canadese Agrium. Die onderhandelingen werden sneller dan verwacht afgerond en er zal een nieuwe onderneming tot stand komen waarbij aandeelhouders van Potash 0,4 aandelen in de nieuwe fusievennootschap zullen krijgen en die van Agrium 2,23 aandelen. De Potashaandeelhouders zullen 52% van de nieuwe vennootschap bezitten en die van Agrium 48%. De nieuwe onderneming zal de grootste meststoffenproducent ter wereld worden. De belangrijkste beweegreden voor de fusie was het realiseren van jaarlijkse kostenbesparingen van 500 miljoen USD. Een van de interessantste aspecten is voorts dat een verticaal geïntegreerde speler wordt gecreëerd die niet alleen producent is van kaliumhoudende meststoffen, maar ook over talrijke verkoopkanalen in Noord-Amerika beschikt. Voor de aandeelhouders van Potash betekent dit een geheel nieuw gegeven. Merkwaardig genoeg trok de koers van Potash niet aan na de bekendmaking van het nieuws en viel hij per saldo terug. We sluiten niet uit dat die hausse later nog zal komen. In ieder geval zijn de perspectieven van Potash aanzienlijk verbeterd en met opties mag u inspelen op een koersstijging van het aandeel.

Callspread

Koop call dec 15 @ 1,60 USD

Schrijf call dec 17 @ 0,55 USD

Een aankoop van de call december met uitoefenkoers 15 kost 160 USD, maar u recupereert meer dan een derde hiervan door het gelijktijdige schrijven van de call 17 met dezelfde afloopdatum. Die schrijfoperatie brengt 55 USD in het laatje zodat uw inzet wordt gereduceerd tot 105 USD (160 – 55) voor een standaardcontract van 100 stukken. Uw break-even, het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt, ligt op 16,05 USD, 1% boven de huidige koers van Potash. Wanneer de koers van het aandeel stabiel blijft of aantrekt, kunt u oogsten op de vervaldag. Stijgt die tot 17 EUR, dan kunt u 95 USD of 90% meer dan uw inzet verdienen. Om dat te bereiken, moet de koers van het onderliggende aandeel slechts met 7% aantrekken.

Put schrijven

Schrijf put dec 16 @ 1,05 USD

De premie voor het schrijven van de put januari 2018 met uitoefenprijs16 die ‘at-the-money’ is, bedraagt 105 USD. Dat betekent dat u op de vervaldag slechts verlies lijdt bij koersen onder 14,95 USD zodat u over een baissemarge van 6% beschikt. Noteert de koers van Potash op de vervaldag boven 16 USD, dan kunt u de gekregen premie definitief op zak steken. Ook het schrijven van de put december 15 (premie: 0,60 USD) biedt kans op slagen.

Turbo

Koop call dec 17 @ 0,55 USD

Schrijf put dec 15 @ 0,60 USD

Het kopen van de reeds vermelde call december met uitoefenprijs 17 komt u op een investering van 55 USD te staan, maar u haalt het geld uit het schrijven van de put december met uitoefenprijs 15 die 60 USD oplevert. Wanneer de koers van Potash op de vervaldag hoger staat dan 17 USD boekt u winst en die wordt niet afgetopt. Daalt de koers onder 14,95 USD, dan belandt u in de rode cijfers, maar wellicht kunt u zich dan troosten met de gedachte dat uw verlies kleiner is dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken.

Partner Content