Haussecombinaties op Qualcomm

Het Amerikaanse Qualcomm geldt als een pionier voor de ontwikkeling van protocollen voor draadloze communicatie.

Goed om weten is dat de groep (66 USD) de positie van uitgesproken marktleider in deze niche bekleedt. Qualcomm is opgebouwd rond 2 activiteiten: Qualcomm Mobile Computing en Qualcomm Technology Licensing. De eerste pool spint garen bij het succes van de smartphones, terwijl de tweede activiteit de uitgebreide portefeuille aan intellectuele eigendommen van de groep omvat. Die laatste divisie is goed voor 30% van de omzet, met een winstmarge van maar liefst 87%. Qualcomm heeft een technologische voorsprong die wordt vertaald in meevallende kwartaalcijfers. Toch behoort Qualcomm tot de achterblijvers op de beurs. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel met 8% en dat is heel wat minder dan de Nasdaq Composite Index, die met meer dan 20% aantrok. Met een verwachte k/w van 13 oogt Qualcomm redelijk geprijsd. We mikken daarom op stijgende koersen en met gerichte optiecombinaties kunt u met een hefboom op een dergelijk scenario inspelen. In de opties op Qualcomm heerst een redelijke handel. We geven de voorkeur aan de langstlopende series die expireren in januari 2015 en die een resterende looptijd van iets meer dan 17 maanden hebben.

Defensieve callspread

Koop call jan ’15 55 @ 13,25 USD

Schrijf call jan ’15 72,50 @ 4,20 USD

De basis van deze defensieve callspread berust op de call januari 2015 met strike 55, een optie die sterk in the money is. Dat maakt dat u weinig verwachtingswaarde betaalt bovenop de intrinsieke waarde. Een standaardcontract dat betrekking heeft op 100 onderliggende aandelen kost 1325 USD. Wie schrijft, die blijft, is een waarheid die zeker opgaat voor de optieliefhebber. U verkoopt de call januari 2015 met strike 72,50 en dat levert een bedrag van 420 USD op. Uw inzet vermindert daardoor tot 905 USD (1325 – 420) en meer dan dit bedrag kunt u niet verliezen. Uw break-even, het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt, bevindt zich op 64,05 USD, 3% onder de huidige koers van Qualcomm. Hebt u het gelijk aan uw zijde en stijgt de koers van het Qualcomm-aandeel tot 72,50 USD of nog hoger, dan behaalt u de maximale winst van 845 USD of bijna een verdubbeling van uw inzet. Om dat te bereiken, volstaat een hausse van het aandeel met 10%.

Agressievere callspread

Koop call jan ’15 70 @ 5,10 USD

Schrijf call jan ’15 80 @ 2,30 USD

Een agressievere callspread heeft als eerste voordeel dat u minder geld uitgeeft. Een tweede voordeel is dat u meer geld kunt verdienen, maar de keerzijde van de medaille is dat de koers van het onderliggende aandeel veel sterker moet aantrekken om winst te boeken. Toch lijkt deze agressievere combinatie kansrijk. Aan de aankoop van de call januari 15 met strike 70 besteedt u 510 USD, terwijl u bijna de helft onmiddellijk recupereert via het schrijven van de call 80 met dezelfde afloopdatum. Uw inzet bedraagt, met andere woorden, 280 USD (510 – 230) en meer dan dit bedrag kunt u niet kwijtspelen. Wanneer de koers van Qualcomm per saldo aantrekt tot 72,80 USD hebt u winst noch verlies. Wordt 80 USD aangetikt, dan behaalt u een winst van 720 USD of 257% meer dan uw inzet. Voor het zover is, moet de koers van Qualcomm wel met 21% opwaarderen.

Put schrijven

Schrijf put jan ’15 60 @ 5,35 USD

Het schrijven van een (ongedekte) put is een prima mogelijkheid. U krijgt immers een redelijke premie, terwijl u over een grote baissemarge beschikt die u beschermt tegen een verlies. Het schrijven van de put januari 2015 met strike 60 levert 535 USD op, waardoor u per saldo slechts verlies maakt wanneer de koers van het onderliggende aandeel daalt tot minder dan 54,65 USD. U beschikt dus over een baissemarge van bijna 12%. Blijft de koers boven 60 USD, dan kunt u de gekregen premie houden.

Partner Content