Haussecombinaties op Royal Dutch Shell

Bij beleggen is het belangrijk om achterblijvers op te sporen. Op de sterk gestegen aandelenmarkten zijn die schaars, maar toch hebben we een dergelijk aandeel kunnen vinden, en niet van de minste: Royal Dutch Shell, een naam die klinkt als een klok of moeten we zeggen een schelp?

De prijs van ruwe olie steeg sinds het begin van dit jaar met 11%, terwijl de koers van Royal Dutch Shell (25,93 EUR) in dezelfde periode met 8% daalde. De groep investeerde zwaar de afgelopen jaren en ze bouwde een dominante positie uit in vloeibaar aardgas. Bovendien vielen de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar mee. We rekenen Royal Dutch Shell dan ook tot de achterblijvers en met opties kunt u met een gering risico haussecombinaties opzetten die een hoge winst genereren wanneer het inderdaad de stijgende kant uitgaat. Euronext Amsterdam is de plaats waar u moet zijn. Daar heerst een redelijk levendige optiehandel. De series met de langste looptijd expireren pas in december 2017, maar die looptijd vinden we veel te lang. We geven de voorkeur aan de series die expireren in december 2014. De liquiditeit is niet om over naar huis te schrijven, maar de spreads zijn klein, wat belangrijker is. Bij sommige beleggers bestaat de nodige onduidelijkheid over de A- en B-aandelen. Het belangrijkste verschil is dat de A-aandelen een dividend in euro (EUR) betalen, terwijl dit in Britse pond (GBP) gebeurt voor de B-aandelen. Hoewel het weinig verschil maakt, lijkt het toch beter om te opteren voor de Royal Dutch Shell A-aandelen.

Defensieve callspread

Koop call dec ’14 20 @ 5,90 EUR

Schrijf call dec ’14 27 @ 0,70 EUR

Deze defensieve callspread bestaat in eerste instantie uit de aankoop van de call december 2014 met strike 20, een contract waarvoor u 590 EUR moet betalen. Schrijven vormt vaak de basis van het succes bij opties. In dit geval schrijft u de call december 2014 met strike 27 en daarvoor krijgt u een premie van 70 EUR voor een standaardcontract van 100 onderliggende aandelen. Die premie kan niet hoog lijken, maar vergeet niet dat Royal Dutch Shell een aandeel met een lage beta is. Uw inzet bedraagt 520 (590 – 70) en meer dan dit bedrag kunt u niet kwijtspelen. U verliest uw volledige inzet alleen wanneer de koers van Koninklijke Olie onder 20 EUR daalt en dat achten we onwaarschijnlijk. Uw break-even, het niveau waarop u per saldo winst noch verlies boekt, bevindt zich op 25,20 EUR, wat maakt dat u over een kleine baissemarge van ongeveer 3% beschikt. Stijgt de koers van RDS tot minstens 27 EUR, dan behaalt u de maximale winst van 180 EUR of 35% meer dan uw inzet.

Agressievere callspread

Koop call dec ’14 25 @ 1,50 EUR

Schrijf call dec ’14 28 @ 0,45 EUR

Het opzetten van deze combinatie blijft beperkt tot dubbeltjeswerk, maar ingeval van een beperkte stijging kunt u hier mooi geld verdienen. De aankoop van de call december 2014 met strike 25 kost 150 EUR, terwijl het schrijven van de call december 2014 met 28 als uitoefenprijs 45 EUR oplevert. Uw inzet bedraagt dus 105 EUR (150 – 45). Wanneer de koers van Royal Dutch inderdaad aantrekt tot 28 EUR, behaalt u de maximale winst van 195 EUR of bijna een verdubbeling van uw inzet. Bij een hausse met 8% is dat al het geval.

Put schrijven

Schrijf put dec ’14 25 @ 2,15 EUR

Het schrijven (= verkopen) van een (ongedekte) put kan onder de huidige omstandigheden een winstgevende strategie zijn. Voor het schrijven van de put december 2014 met uitoefenprijs 25 krijgt u het aardige bedrag van 215 EUR. Dat betekent dat u de stukken slechts 22,85 EUR betaalt, bijna 12% minder dan de huidige koers wanneer u door de koper wordt verplicht om ze op te nemen. Een gouden regel blijft om slechts zoveel puts te schrijven als u stukken eventueel kunt opnemen. Moet u de aandelen opnemen, dan kunt u beginnen met het schrijven van calls om extra inkomen te vergaren.

Partner Content