Haussecombinaties op SBM Offshore

Het lijkt erop dat er betere tijden aanbreken voor de oliedienstenbedrijven. Voor de volgende vijf jaar worden tachtig nieuwe projecten verwacht.

Het Nederlandse oliedienstenbedrijf SBM Offshore (10,32 EUR) heeft al betere tijden gekend, maar het is niet het enige bedrijf in de sector waarvan de koers sterk is gedaald. De activiteit van de Nederlandse groep is dubbel. Enerzijds houdt SBM zich bezig met het ontwerp, de bouw en de levering van offshore im- en exportterminals en zogenoemde F(P)SO’s, omgevormde olietankers waarin olie of gas wordt opgeslagen. Anderzijds leaset de groep productie- en opslagsystemen waarvan het zelf eigenaar is.

SBM Offshore gaat nog altijd gebukt onder een omkoopaffaire uit de jaren 2007-2011, waarbij smeergeld zou zijn betaald om contracten binnen te halen. De groep zette daarvoor 240 miljoen USD opzij, maar het is nog te vroeg om te weten hoeveel de uiteindelijke boete of de schade zal bedragen. Door die affaire is de groep voorlopig uitgesloten om mee te dingen naar projecten op de lucratieve Braziliaanse markt. Ook de hoge schuldpositie van SBM Offshore trekt de aandacht.

Toch lijkt het erop dat er betere tijden aanbreken. Voor de volgende vijf jaar worden tachtig nieuwe projecten voor de sector verwacht. SBM Offshore zal als marktleider vijftig projecten actief opvolgen. De hoogte van de boete, het onder controle houden van de schulden en de onzekerheid wanneer de Braziliaanse markt opnieuw opengaat, blijven echter factoren die eerst moeten worden opgeklaard voor de koers substantieel kan aantrekken. Dat alles maakt dat we de voorkeur geven aan de langstlopende opties die expireren in juni 2016.

Defensieve callspread

Koop call jun ’16 8 @ 3,35 EUR

Schrijf call jun ’16 12 @ 1,40 EUR

Met een beetje meeval kunt u met deze defensieve callspread uw inzet verdubbelen. Om dat te bereiken, moet de koers van SBM Offshore slechts met 16% aantrekken, tot 12 EUR. De aankoop van de call juni 2016 met strike 8, waardoor u het recht hebt de hele tijd de stukken aan te kopen tegen 8 EUR, kost 335 EUR. U schrijft ook de call 12 met dezelfde looptijd, die een premie van 140 EUR in het laatje brengt. Daardoor daalt uw inzet tot 195 EUR (335 – 140). Eindigt de koers op de vervaldag op 9,95 EUR, dan boekt u winst noch verlies. Bij hogere koersen behaalt u winst, al wordt die afgetopt op 12 EUR. Wordt dat peil bereikt, dan boekt u een winst van 205 EUR of iets meer dan een verdubbeling van uw inzet. Bij een koers onder 8 EUR speelt u uw gehele inzet kwijt.

Agressievere callspread

Koop call jun ’16 10 @ 2,20 EUR

Schrijf call jun ’16 14 @ 0,85 EUR

De aankoop van de call juni 2016 met strike 10 kost 220 EUR voor een standaardcontract van 100 onderliggende aandelen. Het kan nooit kwaad om een call die sterk out-of-the-money is te schrijven, in casu de call juni 2016 met uitoefenprijs 14 die 85 EUR opbrengt. Uw inzet daalt daardoor tot 135 EUR (220 – 85), en meer dan die som kunt u niet verliezen. Als de koers van SBM Offshore op de vervaldag 11,35 EUR staat, of 10% meer dan de huidige koers, behaalt u een break-even. Wordt 14 EUR aangetikt, wat gebeurt na een hausse met 36%, dan behaalt u de maximale winst van 265 EUR of ei zo na een verdubbeling van uw inzet.

Put schrijven

Schrijf put jun ’16 10 @ 1,80 EUR

Ook hier kan het schrijven van een ongedekte put een lucratieve strategie zijn. U krijgt een premie van 180 EUR voor de put juni 2016 met strike 10, zodat u per saldo slechts verlies lijdt bij koersen lager dan 8,20 EUR (baissemarge van 21%). Noteert de koers op de vervaldag minstens 10 EUR, dan hebt u de premie volledig verdiend.

Partner Content