Haussecombinaties op Total

We verwachten dat de koers van Total stijgt. Op Euronext Parijs vindt u talrijke opties om op dat scenario in te spelen, waarbij degene opties die expireren in december 2016 onze voorkeur genieten.

De daling van de olieprijs had een invloed op de koers van de Franse oliereus Total (43,43 EUR). Toch verteert de groep de crash van de olieprijs beter dan verwacht. Bovendien wordt de koers van het aandeel ondersteund door een aantrekkelijk dividendrendement van zowat 6% bruto. Total stemt zijn strategie nu af op olieprijzen die nog ettelijke jaren laag blijven. We verwachten niet dat het dividend de komende jaren in het gedrang komt, en dat om verschillende redenen. Allereerst daalde de nettowinst van Total in het eerste semester van dit jaar slechts met 13%. Belangrijk is dat de raffinagemarges stijgen, een fenomeen dat niet ongewoon is als de olieprijs zakt. Dat beschermt een geïntegreerde groep als Total tegen al te grote winstschommelingen. De hamvraag luidt hoelang de hoogconjunctuur in de raffinage aanhoudt. Experts verwachten geen ineenstorting van de raffinagemarges. Daarnaast neemt Total maatregelen om de kasstromen in evenwicht te brengen door het terugschroeven van de investeringen en het doorvoeren van besparingen.

We verwachten dat de groep minstens tot 2017 het huidige dividend zal kunnen betalen. Voor Total verwachten we stijgende koersen. Op Euronext Parijs vindt u talrijke opties om op dat scenario in te spelen, waarbij degene die expireren in december 2016 onze voorkeur genieten.

Defensieve callspread

Koop call dec ’16 36 @ 8,50 EUR

Schrijf call dec ’16 48 @ 2,20 EUR

Voor de aankoop van de call december 2016 met uitoefenkoers 36 moet u 850 EUR op tafel leggen voor een standaardcontract van 100 stukken. U recupereert een vierde of 220 EUR als u gelijktijdig de call 48 met dezelfde afloopdatum schrijft. Uw inzet bedraagt 630 EUR (850 – 220), en meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Uiteraard hoopt u op een koersstijging en als het aandeel op de vervaldag op minstens 48 EUR wordt afgevlagd, boekt u de maximale winst van 570 EUR of bijna een verdubbeling van uw inzet. Daarvoor volstaat het dat de koers van Total met 10% aantrekt. U hebt daarvoor meer dan een jaar de tijd.

Agressievere callspread

Koop call dec ’16 44 @ 3,70 EUR

Schrijf call dec ’16 50 @ 1,65 EUR

Ook een agressievere callspread heeft kans van slagen. Voor de call december 2016 met strike 44, die at-the-money is, betaalt u 370 EUR, terwijl u 165 EUR recupereert via het schrijven van de call 50 met dezelfde afloopdatum. Uw inzet bedraagt dus 205 EUR (370 – 165), en dat is uw maximale risico. U speelt per saldo break-even (geen winst of verlies) bij een koers van 46,05 EUR. De koers van Total moet met 6% aantrekken om die drempel te bereiken. Bij nog hogere koersen boekt u winst, al wordt die afgetopt op 50 EUR. Gebeurt dat, dan behaalt u de maximale winst van 395 EUR of ei zo na een verdubbeling van uw inzet.

Put schrijven

Schrijf put jan ’17 40 @ 4,15 EUR

Het schrijven van een put is een defensieve strategie om in te spelen op een koersstijging, op voorwaarde dat u het geld beschikbaar houdt om de stukken eventueel op te nemen. In aanmerking komt het schrijven (verkopen) van de put december 2016 met uitoefenprijs 40. Daarvoor krijgt u een premie van 415 EUR, zodat u per saldo slechts verlies lijdt bij koersen onder 35,85 EUR. U beschikt over een baissemarge van 17%. Noteert de koers van Total op de vervaldag hoger dan 40 EUR, dan kunt u de gekregen premie volledig op zak steken.

Partner Content